Dostupni linkovi

Sjedinjene Države bez NATO pomoći za Iran


Mark Esper, ršilac dužnosti američkog ministra odbrane tokom sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu
Mark Esper, ršilac dužnosti američkog ministra odbrane tokom sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu

Zemlje članice NATO saveza nisu ponudile nikakve čvrste obaveze da će učestvovati u globalnim naporima za osiguravanjem međunarodnih plovnih puteva od prijetnji iz Irana, izjavio je u četvrtak vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Mark Esper nakon prvog sastanka sa članicama saveza.

"Na kraju dana ono što mi tražimo ovdje, jeste javno osuditi loše ponašanje Irana", rekao je Esper na svom putu iz Brisela. "U međuvremenu, kako bi izbjegli vojnu eskalaciju, pomozite nam da zadržimo pravo na plovidbu kroz Hormuški tjesnac, u Perzijskom zalivu i drugdje."

Esper koji nije imao velika očekivanja da će se članice čvršće obavezati, rekao je da su mu neki od saveznika privatno prilazili jer su željeli znati više o problematici sa kojom se suočavaju.

Esperova posjeta NATO-u došla je par dana nakon što je preuzeo poziciju u Pentagonu i u momentu rastućih tenzija između Sjedinjenih Država i Irana. Trumpova administracija okrivljuje Iran za napade na tankere u Omanskom zalivu, a iranske snage su oborile bespilotni dron za koji kažu da je letio u njihovom vazdušnom prostoru, što iz Washingona poriču.

Saveznici NATO-a nisu iskazali sklonost ka uključenju u bilo kakve vojne napore kako bi pomogli u osiguravanju regije ili protiv Irana. Evropa želi više naglaska na minimiziranju šansi za rat, naročito nakon prošlosedmičnih događaja sa obaranjem drona i Trumpove odluke o vojnoj odmazdi koju je povukao u posljednjem momentu.

Esper je u četvrtak izjavio kako postoji niz mogućnosti u kojima bi saveznici mogli sudjelovati, od povećanog nadzora nad zračnim prostorom i pomorskih pratitelja do uspostave "kolosijeka" brodova kako bi se zaštitili plovni putevi u blizini Zaljeva.

Upitan o reakcijama saveznika na zahtjev SAD-a, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da nije donesena nikakva odluka o poduzimanju bilo kakve akcije.

"Saveznici su se složili da smo duboko zabrinuti zbog onoga što je Iran učinio i šta radi u regiji", rekao je Stoltenberg. "Dijalog među saveznicima će se nastaviti, ali glavna poruka - glavni fokus - svih saveznika je da se izbjegne sukob i da se pronađu načini kako smanjiti tenzije."

XS
SM
MD
LG