Dostupni linkovi

Trump: Odustao sam od napada na Iran zbog ljudskih žrtava


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u petak, da je juče bio odobrio pa zaustavio američke udare na Iran.

U seriji tweetova, on je naveo da je napade spriječio deset minuta prije nego što su počeli.

"U ponedjeljak su oni srušili dron koji je letio iznad međunarodnih voda. Bili smo napeti i odlučni da uzvratimo prošle noći na tri različita mjesta. Kada sam upitao koliko ljudi će umrijeti, - '150 gospodine' - bio je odgovor od generala. Deset minuta prije napada ja sam zaustavio, neproporcionalno za obaranje jednog drona, u kojem nije bilo čovjeka. Ja nijesam u žurbi, naša vojska je obnovljena, nova i spremna da krene, do sada najbolja na svijetu. Sankcije ujedaju i sinoć ih je još dodato. Iran nikada ne smije imati nuklerno oružje, ni protiv SAD niti protiv svijeta", obrazložio je Trump.

Savjetnik iranskog predsjednika, Hasana Rouhanija, Hesamedin Ašena je pak rekao da ako američki predsjednik ne želi rat sa Iranom, onda treba da popusti sa sankcijima.

"Rat i sankcije su dvije strane istog novčića... ako ne želite rat, onda treba da uradite nešto sa sankcijma," napisao je tweetu Ašena.

Američki predsjednik Donald Trump je odobrio napad na Iran, ali je potom naglo povukao odluku, prethodno je objavio The New York Times (NYT). Citirajući visoke zvaničnike Bijele kuće, ovaj medij navodi da su napadi bili planirani na nekoliko ciljeva, i da je operacija već bila "u ranoj fazi" kada je Trump opozvao naređenje dato vojsci. Bijela kuća se još nije oglašavala ovim povodom.

Istovremeno je Reuters danas objavio, da im je visoki zvaničnik Irana potvrdio da je Teheran preko Omana bio upozoren prošle noći, da im Trump poručuje da napad slijedi, ali je odluka opozvana.

Reuters je objavio pozivajući se na agenciju FARS, da su iranske vlasti poručile preko ambasadora Švajcarske, Markusa Leitnera da će SAD biti odgovorne za posljedice bilo kakve vojne akcije protiv Irana. Švajcarska diplomatija predstavlja interese SAD u Iranu od 1979. godine, budući da ove dvije zemlje, još od Iranske revolucije, nemaju diplomatske odnose.

SAD su u petak zabranile američkim avionima da prelijeću preko iranskog administrativnog vazdušnog prostora preko Persijskog zaliva i Zaliva Omana, nakon što je Iranska revolucionarana garda oborila američki vojni bespilotni avion za nadgledanje.

Australijska kompanija Qantas i holandska KLM takođe su odmah nakon toga saopštili da će izbjegavati taj region. I druge avio kompanije poput British Airwaysa i Air France su u međuvremnu potvrdile da će se pridržavati savjeta američke Federalne avio administracije (FAA) da se izbjegava iranski avio prostor u tjesnacu Hormuz i Zalivu Omana. Ostali su poručili da pažljivo prate situaciju.

I Iran i SAD su potvrdile da je u četvrtak oborena američka bespilotna špijunska letjelica. Razlika je samo u tome što Teheran tvrdi da su upali u njihov vazdušni prostor i da je to bila "vrlo opasna provokacija", dok SAD tvrde da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.

Iranska javna televizija je danas pokazala krhotine drona SAD. Slike pokazuju ostatke letjelice američke mornarice RQ-4A Globalni jastreb, ali nijesu naveli gdje su ostaci snimljeni.

Američki predsjednik Donald Trump je nakon toga, prema pisanju The New York Times-a odobrio udare na Iran, ali je odluku naglo opozvao. Iako se Bijela kuća nije oglasila ovim povodom, jedan iranski zvaničnik je potvrdio Reutersu da su dobili poruku Vašingtona preko Omana da je napad neizbježan, ali i da Trump želi pregovore, a ne rat.

"U svojoj poruci, Trump je rekao da je protiv bilo kakvog rata sa Iranom i da želi da razgovara sa Teheranom o različitim pitanjima... Dao je kratak vremenski period da damo odgovor, ali je Iran odmah odgovorio da je na vrhovnom lideru, ajatolahu Ali Hameniju, da odluči o tim pitanjima", rekao je jedan iranski zvaničnik Reutersu pod uslovom anonimnosti.

Drugi iranski zvaničnik je pak naveo:

"Mi smo jasno stavili do znanja da je vrhovni lider protiv bilo kakvih razgovara, ali da će mu poruka biti prenesena da odluči... U svakom slučaju mi smo rekli omanskom zvaničniku da bi svaki napad na Iran imao regionalne i međunarodne posljedice".

Prema navodima zvaničnika Bijele kuće, koji je govorio za NYT, najkasnije do 7 sati u četvrtak popodne vojni i diplomatski zvaničnici su očekivali napad, nakon intenzivne rasprave i debate između glavnih savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i lidera Kongresa.

Operacija je već bila u ranoj fazi, avioni su bili u zraku i brodovi na pozicijama, bio je planiran napad na nekoliko iranskih meta kao što su radari i raketne baterije. Jedino nije bila ispaljena niti jedna raketa, kada je stigla naredba da se operacija zaustavi.

Naglo je zaustavljena akcija, za koju NYT navodi da bi bila treća Trumpova vojna intervencija protiv meta na Bliskom istoku. Trump je prethodno dva puta naredio udare na mete u Siriji, jednom 2017. i drugi put 2018.

The New York Times navodi i da nije jasno da li se Trump jednostavno predomislio ili je administracija promijenila kurs, zbog logistike i strategije. Takođe nije jasno da li bi napadi i pored ovog otkazivanja mogli uslijediti.

Kremlj je preko portparola Dmitrija Peskova pozvao obje strane da pokažu suzdržanost, dodajući da je Moskva zabrinuta zbog rasta tenzija, na relaciji Vašington -Teheran.

Tenzije između dvije zemlje su eskalirale do krajnjih granica, nakon što su SAD optužile Iran za napade na naftne tankere u regionu prošlog i ovog mjeseca. Potom je Iran najavio da će uskoro prekoračiti ograničenje za obogaćivanje uranijuma predviđeno međunarodnim nukleranim sporazumom iz 2015., iz kojeg su se SAD povukle prošle godine, ali EU i ostale potpisnice pokušavaju da ga sačuvaju kao garanciju da se Teheran neće domoći nuklearnog oružja.

U Rijadu, Saudijskoj Arabiji, američki izaslanik za Iran, Brian Hook je danas poručio da je Iran odgovoran za eskalaciju u regionu i da nastavlja da odbija diplomatske napore za smanjenje tenzija.

Hook je naveo da je neophodno da se učini sve na spuštanju tenzija oko Irana, ali je dodao i da iranski napori za napade na Saudijsku Arabiju preko surogata i destabilizaciju tog regiona moraju biti odvraćeni, te da je neophodno da Iran ne zakorači u Jemen.

Akcije na svjetskim berzama sa pale u petak zbog straha od moguće američke vojne akcije na Iran.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG