Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstranti u Hongkongu odbacili izvinjenje Vlade


Demonstracije u Hongkongu, 16. jun 2019.

Lideri Građanskog fronta za ljudska prava, koji učestvuju u masovnim protestima u Hongkongu zbog predloženog zakona o izručenju građana kineskim vlastima, odbili su izvinjenje šefice hongkonške vlasti Keri Lam.

Demonstranti zahtevaju da Keri Lam ode sa vlasti, da zakon bude povučen i da se policija izvini zbog prekomerne upotrebe sile nad građanima tokom protesta.

Ovo je druga nedelja kako se održavaju protesti građana koji su nezadovoljni zbog sve većeg uticaja Kine u bivšoj britanskoj koloniji.

Lam se pisanim saopštenjem iz Vlade izvinila građanima Hongkonga i rekla da će prihvatiti kritike i pokušati da poboljša služenje narodu.

U saopštenju Vlade navodi se da su nedefinisani nedostaci u njenom radu "doveli do značajnih kontroverzi i sporova u društvu, što je izazvalo razočaranje i žalost među ljudima", prenosi AP.

Demonstranti su izašli na ulice dan nakon suspedovanja procedure usvajanja spornog zakona o izručenju građana kineskim vlastima.

Bivša britanska kolonija Hongkong vraćena je pod kinesku kontrolu 1997. godine, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sistema Hongkongu bi trebalo da bude zajamčena posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i nezavisno sudstvo.

XS
SM
MD
LG