Dostupni linkovi

Hong Konga suspendovao proceduru usvajanja zakona o izručenju


Carrie Lam

Šefica hongkonške vlasti Carrie Lam (Keri) izjavila je da je suspendovana procedura usvajanja nacrta zakona o izručenju građana kineskim vlastima.

"Vlada Hongkonga odlučila je suspendovati proceduru usvajanja nacrta zakona", rekla je Lam novinarima, sedam dana poslije velikih protesta zbog tog spornog zakona.

Carrie Lam insistirala je ranije na usvajanju zakona uprkos brojnim kritikama aktivista za zaštitu ljudskih prava i poslovnih grupa, koji tvrde da će izmjene narušiti reputaciju Hong Konga kao teritorije s nezavisnim pravosuđem.

Protivnici novog zakona navode da pravni sistem Kine ne bi garantovao optuženima ista prava koja oni imaju u Hong Kongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je, pak, saopštilo da su problemi Hong Konga unutrašnje pitanje Kine u koje nema pravo da se miješa nijedna zemlja, organizacija ili pojedinac.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hong Kongu je garantovano pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Međutim, vladajući kineski komunisti sve se više ne pridržavaju tog dogovora i insistiraju na izmjenama zakona, nepopularnim u Hong Kongu.

XS
SM
MD
LG