Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstranti u Hong Kongu traže opoziv zakona o izručenju


Demonstracije u Hong Kong, 16. jun 2019.

Više hiljada ljudi maršira ulicama Hongkonga ka zgradama administracije zbog kontroverznog nacrta zakona o izručenju osumnjičenih u Kinu, iako su vlasti u subotu suspendovale sporni tekst.

Demonstrante ne zadovoljava odluka o odlaganju donošenja zakona o izručenju osumnjičenih stanovnika Hongkonga Kini, koju je donela predsednica vlade Keri Lam, i traže da se sporni zakon u celosti opozove, a Lam podnese ostavku.

Pod pritiskom masovnih demonstracija prošle nedelje Lam je u subotu odlučila da suspenduje predloženi zakon, te naglasila da se od njega ne odustaje, već odlaže donošenje radi daljih konsultacija. No, to nije smirilo veliki deo javnosti Hongkonga, koja smatra da suđenja u Kini ne bi bila pravična.

Neslužbeni organizator protesta “Front za građanska i ljudska prava” saopštio je da će na sledećem protestu tražiti odgovornost policije zbog preterane upotrebe sile protiv demonstranata, suzavca i gumenih metaka, kojima je u sredu povređena 81 osoba. Organizatori traže od vlade i da proteste ne tretira kao nerede, te da pusti uhapšene na slobodu.

Bivša britanska kolonija Hongkong vraćena je pod kinesku kontrolu 1997. godine, a po dogovoru o jednoj zemlji i dva sistema Hongkongu bi trebalo da bude zajamčena posebna autonomija, uključujući slobodu okupljanja, slobodu medija i nezavisno sudstvo.

XS
SM
MD
LG