Dostupni linkovi

Stefanović: Policija ima pretpostavke o prebijanju organizatora protesta '1 od 5 miliona'


Dejan Bagarić
Dejan Bagarić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u nedelju da policija ima pretpostavke o tome ko je pretukao jednog od organizatora studentskog protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu i da već radi na tom slučaju.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da ima indicija ko je to učinio, ali da u interesu istrage ne može da iznese više detalja.

Jedan od organizatora protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu, student Filozofskog fakulteta i aktivista Demokratske stranke (DS) Dejan Bagarić, napadnut je u subotu uveče u Univerzitetskom kampusu i teško pretučen, saopštile su DS i organizatori protesta "1 od 5 miliona".

Bagarića su napali njemu nepoznati ljudi, nedaleko od studentskog restorana, oborili ga na asfalt i zadali mu više udaraca, neposredno posle završetka sinoćnjeg protesta u Novom Sadu.

On je primljen u Urgentni centar Kliničkog centra sa brojnim podlivima i povredama od udaraca po glavi i telu, gde mu je ukazana lekarska pomoć i gde je ostao preko noći, kako bi lekari pratili njegovo zdravstveno stanje.

Demokratska stranka zahteva od novosadske policije i tužilaštva da u najkraćem roku identifikuju, uhapse i izvedu na sud sve napadače na Dejana Bagarića. "Imajući u vidu sve okolnosti pod kojim se dogodio mučki napad na mladića koji na svim protestima nosi bedž sa likom ubijenog premijera Zorana Đinđića, više nego osnovana je pretpostavka da je Bagarić napadnut zbog svojih političkih aktivnosti", navodi DS u saopštenju.

U znak solidarnosti, predstavnici inicijative "1 od 5 miliona" i DS-a, okupili su se sinoć ispred Kliničkog centra, kako bi dali podršku kolegi.

Ovaj napad je, kako dodaju, treći slučaj u kojem su mete napada bili mladi ljudi koji učestvuju u organizaciji protesta u Novom Sadu, a samo dan ranije, takođe u novosadskom Univerzitetskom kampusu, pretučena su dvojica studenata i aktivista organizacije "Krov nad glavom".

Zbog ovih napada, novosadski ogranak "Za Krov nad glavom" i Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta najavili su protest za 11. jun ispred Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Veselinović: 'Kapilarno' zastrašivanje građana

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović ocenio je da je prebijanje studenta Dejana Bagarića "čist fašizam".

“Ovakve stvari se nisu dešavale ni devedesetih godina. Ovo je čisti fašizam i tu nema više šta da se uvija i da se tepa ovom načinu valdavine”, rekao je Veselinović.

Dodao je da se iskreno nada, i kao profesor Univerziteta u Novom Sadu, i kao čovek koji šest meseci šeta i protestuje sa studentima, da Novi Sad i srpska akademska javnost neće ostati nemi na slučajeve prebijanja.

"Ne želim da povlačim paralelu između prebijanja opozicionog lidera Borka Stefanovića tačno pre šest meseci, kada je možda meta bila ciljana da bi se zaplašili lideri SzS, međutim ovde je poruka više nego jasna: Treba da se 'kapilarno' zaplaše građani do poslednjeg čoveka. I sada su krenuli da se obračunavaju sa pojedinačnim ljudima sa imenom i prezimenom", naveo je Veselinović.

LSV: Nasilje u društvu sve izraženije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila napad na Dejana Bagarića, te zatražila od nadležnih hitnu reakciju i sankcionisanje počinilaca.

“Nasilje u našem društvo sve je izraženije. Nažalost, ovakvi napadi postaju svakodnevica. LSV smatra da je to nedopustivo i zahtevamo da država prestane da ćuti i počne da radi svoj posao”, naveo je ; danas u saopštenju portparol LSV-a Aleksandar Marton.

XS
SM
MD
LG