Dostupni linkovi

Beograd: Protest protiv privatnih izvršitelja


Detalj sa protesta
Detalj sa protesta

Oko stotinu pristalica organizacije "Krov nad glavom" održalo je u nedelju protest na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu kako bi ukazalo na, kako smatraju, štetne posledice aktivnosti privatnih izvršitelja ali i na najavljene izmene zakonske regulative iz te oblasti za koju su ocenili da će samo još dodatno otežati položaj najsiromašnijih slojeva stanovništva.

Skup pod nazivom "Solidarno protiv izvršitelja" protekao je u kritici postojanja institucije privatnih izvršitelja ali i kritici najavljene izmene zakona za koju je ocenjeno da će samo omogućiti izvršiteljima sticanje većeg profita i sprečiti ostale građane da iskažu solidarnost sa onima kojima preti iseljenje pretnjama krivičnim progonom.

FOTOGALERIJA: Protest protiv izvršitelja


Predstavnik organizacije "Krov nad glavom" Marko Crnobrnja je ocenio da sistem stimuliše samo ostvarivanje većeg profita za izvršitelje, a da se eventualni pad profita nadoknjađuje na račun onih koji imaju najmanje.

On je podsetio da je u Srbiji još 1836. godine postojao zakon po kojem čovek zbog duga nije mogao da ostane bez kuće, okućnice i najsnovnijih sredstava za život, a da se vek i po kasnije sprema novi nacrt zakona koji će dodatno da pogorša situaciju dužnicima.

Na skupu je upućen poziv svim građanima da u ponedeljak dođu u prepodnevnim časovima u Ulicu vojvode Savatija u Beogradu kako bi sprečili još jedno iseljenje i ocenjeno da će i policija i izvršitelji lakše da odustanu ukoliko se na takve akcije odaziva više ljudi.

Skup je počao minutom ćutanja za Lj.S. za koju su organizatori rekli da je prošle nedelje zapalila svoj stan i izvršila samoubistvo kako bi izbegla iseljenje a učesnici su nosili transparente "Privatni izvršitelji – javna pljačka", "Stop ratu protiv siromašnih", "Dole Vučić – dole kapitalizam", "Niko bez doma" i "Za radničku partiju protiv kapitalizma".

XS
SM
MD
LG