Dostupni linkovi

EU lideri o nasljedniku Junckera


Kandidati za izbor lidera EK
Kandidati za izbor lidera EK

Evropski šefovi država i vlada sastaju se u utorak popodne na radnoj večeri čiji će domaćin biti predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, da započnu pregovore o tome kome će pripasti vodeće funkcije u Briselu.

U nedjelju okončani izbori za novi sastav Evropskog parlamenta (EP) - na kojem su stranke centra, i lijeve i desne, izgubile većinu, ali su liberali i zeleni ostvarili dobar rezultat, kao i ekstremna desnica - već su otvorili pitanje ko će zauzeti čelnu dužnost predsjednika Evropske komisije (EK).

Vodeći evropski lideri, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron juče su razgovarali o tome i, prema onome što je procurilo u medijima, imaju različita gledišta.

Danas je kancelarka ponovila da želi brz izbor šefa Evropske komisije i poznato je da je njen kandidat Manfred Weber, ali i Macron i zeleni, baš kao i desnica, ne prihvataju njen prijedlog.

Situacija je značajno drugačija nakon što su stranke desnog i lijevog centra pretrpjele gubitke, čime je i oslabljen njihov uticaj i kontrola nad izborom šefa izvršnog tijela EU - Evropske komisije.

Njemačka kancelarka, po svemu sudeći, to još uvijek ne priznaje, i dalje insistira na njemačkom parlamentarcu Weberu, koji predvodi Evropsku narodnu stranku u EP, čiji je CDU (Njemačka demohrišćanska stranka) član.

No, njen glavni saveznik u EU, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je dio liberalne koalicije u EP, a koja je na upravo završenim izborima ostvarila dobar rezultat i treća je po snazi, tome se protivi. Osim što Macron želi, kako je juče saopšteno nakon razgovora sa Merkel, da izbor novog predsjednika EK mora reflektovati rezultat nedjeljnih izbora.

Merkel sa kandidatom Weberom ima problem i unutar njemačke vladajuće koalicije, jer Socijaldemokrate podržavaju aktuelnog potpredsjednika EK, holandskog socijaldemokratu Fransa Timmermansa, koji ostvario odličan rezultat na proteklim izborima.

Socijaldemokrate, koje su druge po snazi u EP sa 146 mjesta, su danas poručile da će se boriti da Timmermans bude nasljednik Jean-Claude Junckera na vodećoj dužnosti u EU.

Sam Manfred Weber, koji je predvodio kampanju desnog centra, i koja ima 180 mjesta u novom EP, danas je izjavio da je spreman na sve neophodne kompromise o budućnosti predsjednika EK. Weber je to rekao nakon što su se glavne političke grupe u parlamentu saglasile oko toga da novi predsjednik izvršnog tijela EU treba da bude neko od onih koji su vodili kampanju za tu poziciju.

Lista uključuje njega, Fransa Timmermansa, kao i aktuelnu komesarku za konkurentnost, liberalku Margrethe Vestager.

Merkel sa kandidatom Weberom (na fotografiji) ima problem i unutar njemačke vladajuće koalicije
Merkel sa kandidatom Weberom (na fotografiji) ima problem i unutar njemačke vladajuće koalicije

Aktuelni predsjednik EP Antonio Tajani, takođe predstavnik desnog centra, rekao je kako evropski lideri treba da izaberu europarlamentarca da vodi EK, kao i da je većina u EP za dosadašnji izbor takozvanog "spitzenkandidata". To znači da kandidata za šefa EK izaberu stranke koje imaju najviše podrške na izborima.

Macron je juče poručio Merkel da je to legitimna procedura, ali da on smatra da izbor novog predsjednika EK mora reflektovati rezultat nedjeljnih izbora.

I Guy Verhostadt, lider liberala u EP koji sada imaju 109 mjesta, je slično Macronu poručio da je važno da sljedeći predsjednik EK predstavlja cijelu pro-EU većinu. I on je poručio da liberali ne podržavaju izbor kandidata u sadašnjoj formi "spitzenkandidata".

Frans Timmermans (na predizbornom plakatu) je kompleksnu borbu za ovu poziciju uporedio sa "Game of Thrones"
Frans Timmermans (na predizbornom plakatu) je kompleksnu borbu za ovu poziciju uporedio sa "Game of Thrones"

Liderka Zelenih Maria Ska Keller se takođe danas oglasila porukom da je vrijeme da na čelu EK bude žena, te poručila nacionalnim liderima koji se večeras okupljaju, da ne mogu zaobići EP prilikom izbora novog šefa Evropske komisije.

Merkel je danas takođe rekla da su, kako je i saopšteno iz EP, predstavnici lijevog i desnog centra saglasni da šef Komisije mora biti osoba koja je vodila kampanju za taj posao, te da, kako je naglasila, "žele da nađu rješenje što je prije moguće, jer će se EP sastati početkom jula i bilo bi poželjno da do tada imaju dogovoren prijedlog".

"Što prije budemo imali odluku, to je bolje za našu budućnost", rekla je Merkel.

Prema Lisabonskom ugovoru, Evropski savjet od 28 nacionalnih lidera nominuje predsjednika Komisije, a onda se novi parlament, koji broji 751 člana, izjašnjava o njemu.

Aktuelni potpredsjednik i jedan od tri glavna kandidata Frans Timmermans je kompleksnu borbu za ovu poziciju uporedio sa nemilosrdnim igrama za moć u prošle sedmice okončanom dogodišnjem serijalu "Game of Thrones".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG