Dostupni linkovi

Gorak okus Macronovog poraza


Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Krajnje desna stranka Marine Le Pen odnijela je pobjedu na evropskim izborima u Francuskoj ispred centrističkog saveza predsjednika Emmanuela Macrona. Poraz, iako minimalan, ostavio je gorak okus onima koji su se nadali da francuski vođa može usmjeriti Evropu prema onim temeljima na kojima je i osnovana.

Le Pen pozdravila je rezultat kao "pobjedu naroda" i odmah pozvala na nove nacionalne izbore. Macronu je poručila da "izvuče zaključke" jer su izbori za Evropski parlament zapravo bili "referendum o njegovoj politici i njegovoj ličnosti ".

Iz Elizejske palače priznaju da je ishod izbora "razočaravajući", ali da Macron nije "kažnjen" i da zbog toga neće odstupiti od svog reformskog programa.

Analitičari su i prije izbora upozoravali da njegov gospodarski program nije Francuskoj donio ekonomski boljitak, već osnažio skepticizam, koji se valjao ulicama Pariza, ali i drugih francuskih gradova proteklih šest mjeseci tokom antivladinih protesta Žutih prsluka.

Predsjednik Macron se suprotstavio nacionalizmu krajnje desnice ističući reformsku agendu i značaj Evropske unije. Navodno je Nacionalni savez Marine Le Pen na uskom krugu svojih pristaša nazvao "vanjskim neprijateljem" i optužio je zbog veza sa bivšim savjetnikom američkog predsjednika Stevom Bannonom i Rusijom čije su banke financirale njenu kampanju.

Naime, Bannon je svoj ured imao u hotelu Bristol, na domaku predsjedničke palače i u svakom intervjuu je optuživao Macrona zbog reformističke politike i odnosa prema EU.

Nema dvojbe da Macron želi biti mnogo više od francuskog predsjednika i šefa najjače stranke. On traži mjesto lidera na evropskom planu i jaku Evropu.

Danas se sastaje sa liderom španjolskim socijalista Pedrom Sanchezom koji je osvojio najviše glasova u Španjolskoj kako bi razmotrili zajedničko djelovanje i raspodjelu funkcija u Evropskom parlamentu. Macron je i ranije isticao da mu je cilj stvaranje širokog saveza proevropskih snaga.

Macron je svoju kampanju usmjeravao na uvjeravanje Evropljana da je EU odgovor na izazove globalne ekonomije. Također je upozoravao kako su ovo najvažniji izbori za EU u posljednja četiri desetljeća jer se Unija suočava sa "egzistencijalnom prijetnjom".

On je vodeći zagovornik daljnje integracije država u EU i želi napredak u povezivanju ekonomija, vojski i političkih sustava evropskog bloka.

Macron po svemu sudeći ma neku šansu, jer iako populistička plima u Evropi raste, ipak još nije preplavila EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG