Dostupni linkovi

Odložen početak suđenja za spaljivanje kuće novinara u Grockoj


Milan Jovanović o odlaganju početka suđenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Početak suđenja doskorašenjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića odloženo je za 24. maj jer se Simonović nije pojavio u sudu.

Njegova odbrana je navela da Simonoviću nisu dostavljeni poziv i optužni predlog.

Sudija Slavko Žugić je konstatovao da sud nema dokaza da je Simonoviću uručen poziv, uz konstataciju da su u vreme slanja poziva poštari bili u štrajku i da je bilo sličnih problema i u drugim procesima.

Suđenje Dragoljubu Simonoviću i ostalim optuženima u slučaju paljenja imovine Milana Jovanovića bilo je zakazan za danas, 9. april, u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

Zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu Predrag Milovanović protivio se odlaganju za 24. maj smatrajući da je to suviše dug period za odlaganje a da je potrebno da se suđenje održi u razumnom roku.

Pojedini advokati odbrane izjavili su da je potrebno više vremena da bi se pripremila odbrana jer su optužni predlog, kako su naveli, dobili četiri dana pre zakazanog ročišta.

"Čak i da je došao okrivljeni Simonović, mi bi tražili odlaganje jer u skladu sa zakonom imamo pravo na pripremu. Iz novina smo saznali kad je zakazano i šta piše u optuženom predlogu. I ne vidim razloga baš za ovakvu brzinu, da je šest dana od kada je podignuta optužnica već zakazan pretres", rekao je novinarima Goran Pejić, branilac okrivljenog Igora Novakovića.

Sudija je objasnio da mu je sudnica, u kojoj je bilo zakazano današnje ročište, dostupna 21. 22. i 24. maja. Ta sudnica, kako saznajemo, može da primi veći broj ljudi. Za ovo suđenje vladalo je interesovanje većeg broja medija, kao i novinarskih organizacija.

Za razliku od Simonovića, ostali optuženi su se pojavili u sudnici.

Novinaru Jovanoviću kuća je zapaljena u noći između 11. i 12. decembra.

Jovanović: Zašto Vučić i dalje drži u stranci Simonovića?

Novinar Milan Jovanović je, po izlasku iz sudnice, rekao novinarima kako je moguće da je on dobio poziv za suđenje a Simonović nije.

"Očigledno im je cilj da se taj postupak što više odugovlači, da pređe u zaborav", ocenio je Jovanović.

On je dodao da mu nije jasno zašto je Simonović i dalje član vladajuće Srpske napredne stranke.

"Gospodin Vučić je rekao da niko ne sme da se igra sa partijskom knjižicom, ali mi nije jasno zašto Dragoljubu Simonoviću još uvek nije oduzeo tu igračku. Zašto je on još uvek član Srpske napredne stranke", upitao je Jovanović.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) nadaju se da sud neće dozvoliti optuženom da se "igra sa ovim suđenjem i da izbegava ročišta." To je novinarima ispred Drugog osnovnog suda rekao predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka fondacije Slavko Ćuruvija, rekla je da su oči svih novinara uprte u ovaj slučaj.

"Ishod ovog suđenja biće jako ozbiljna poruka za sve novinare koji se pošteno bave svojim poslom i koji imaju još uvek hrabrosti da se uhvate u koštac sa ozbiljnim temama i da ispituju ozbiljne stvari", rekla je Stevanović.

Tužilaštvo traži 8 godina zatvora za Simonovića

Drugo osnovno tužilaštvo je 18. marta podiglo optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i predložilo sudu da ga osudi na osam godina zatvora zbog podstrekivanja tri lica, takođe optužena, da zapale imovinu Milana Jovanovića u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine. Zatražena je maksimalna kazna od osam godina zatvora.

Pored Simonovića, optuženi su i Aleksandar Marinković, Igor Novaković, Vladimir Mihajlović.

Za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, predložene su petogodišnje zatvorske kazne, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina iza rešetaka.

Tužilaštvo je u optužnici takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i njegovom suprugom Jelom Deljanin.

Simonović je, kako navodi tužilaštvo, podstrekivao Mihajlovića da pronađe nekog od poverenja "koji bi u vidu opomene Jovanoviću", zapalilo automobil oštećenog, dajući precizne podatke o automobilu i gde se nalazi, nudeći za to novčanu nadoknadu.

Nakon toga je Mihajlović nagovorio Novakovića da nađe čoveka od poverenja, koji bi zapalio automobil Jovanovića. Novaković je za to angažovao Aleksandra Marinkovića u zamenu za otpis duga, što je on i učinio.

Uhapšena Bojana Šijacki Cvetković, koja je dovezla Marinkovića do mesta izvršenja, priznala je krivicu u zamenu za kaznu od 50.000 dinara (oko 400 evra) i kućni pritvor od šest meseci.

Dragoljub Simonović je sredinom marta podneo ostavku na sve funkcije u opštini i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Na sednici Skupštine opština Grocka, jedne od 17 opština u glavnom gradu Srbije, 20. marta, prihvaćena je njegova ostavka.

Vučić objavio vest o hapšenju

Podsetimo, Simonović je uhapšen tek 25. januara, više od mesec i po dana od paljenja automobila i kuće novinara Jovanovića, kada su građanski protesti pod nazivom „Jedan od pet miliona“ uveliko bili u toku. To je u Beogradu objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa ekonomskog foruma u Davosu.

Niko neće biti zaštićen, pa ni članovi vladajuće stranke. Partijska knjižica nikoga ne štiti. Nasilje nad novinarima biće najoštrije kažnjeno - rekao tada Vučić.

Po hapšenju je Simonović proveo 30 dana u pritvoru, a sud je odbio zahtev tužilaštva da mu se pritvor produži.

Novinar Milan Jovanović je početkom marta za RSE izjavio da je za portal "Žig info" godinama pisao o Simonovićevim mahinacijama i zloupotrebama Simeunovića i dok je bio direktor "Železnica Srbije" i na funkciji predsednika opštine Grocka.

I Državna revizorska institucija Srbije (DRI) bavila se trošenjem budžetskog novca te beogradske opštine u mandatu Simonovićevog predsedavanja, o čemu je RSE već pisala.

Izveštaj revizora je otkrio da više od 25 odsto budžeta opštine Grocka odlazi na subvencije javnim preduzećima, od čega najveći deo odlazi na plate i dugove. U periodu od 2015. do 2017. godine, prema revizorskom izveštaju, to izdvajanje je poraslo čak 233 odsto.

Rečit je i podatak DRI da je samo dva odsto sredstava za subvencije javnim preduzećima u tom razdoblju dodeljeno za kapitalna ulaganja, odnosno, za unapređenje lokalne infrastrukture.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG