Dostupni linkovi

Prihvaćena ostavka predsednika opštine Grocka


Kontramiting u Grockoj
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Kontramiting u Grockoj

Na sednici Skupštine opština Grocka prihvaćena je ostavka predsednika te opštine Dragoljuba Simonovića, optuženog da je nalogodovac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, novinara Žig info, rekli su predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) na protestnom okupljanju u Grockoj. Nova predsednica opštine je članica Srpske napredne stranke Živadinka Avramović, koja je nakon što je izabrana izjavila:

"Vrlo je teško reći da li će biti bolje ili gore. Saradnici su ostali isti, jedan čovek na opštini ne može da uradi ništa sam, iza svakoga od nas stoji tim ljudi koji treba da radi, a s obzirom da je tim ostao isti, ja očekujem da ćemo uspeti, ako ne bolje, onda u tom nivou, da nastavimo da radimo."

Na pitanje da li misli da je bivši predsednik Drgoljub Simonović dobro radio, Avramović je kazala da "ako pitate građane, oni su izuzetno zadovoljni njegovim radom".

"Naravno, i mi kao njegovi saradnici, i mi smatramo, da što se tog dela tiče, njegov posao bio na zavidnom nivou", dodala je.

Uoči sednice Skupštine opštine Grocka, ispred zgrade lokalnog parlamenta okupilo se nekoliko desetina pristalica SzS, koji su zatražili od odbornika lokalnog parlamenta da Simonovića razreše funkcije.

Istovremeno, okupili su se i simpatizeri Srpske napredne stranke (SNS), za koje predstavnici SzS tvrde da su neka vrsta kontramitingaša. Na mestu protesta nije bilo vidljivog prisustva policije, javlja reporter RSE.

Skupu je prisutvovao i novinar Milan Jovanović koji se obratio okupljenima, rekavši da je i dalje uplašen za svoj život. Rekao je i da i dalje "nema kuću kojoj može da se vrati, jer je njegova kuća spaljena".

Jedan od članova Saveza ta Srbiju Nikola Jovanović ocenio je da je razrešenje Dragoljuba Simonovića pobeda.

Inače, smena Dragoljuba Simonovića nije bila planirana na dnevnom redu današnje sednice lokalne skupštine.

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsednika opštine Grocka i predložilo sudu da ga osudi na osam godina zatvora zbog podstrekavanja troje takođe optuženih da zapale imovinu Jovanovića, 12. decembra prošle godine, saopšteno je u ponedeljak iz Tužilaštva.

Savez za Srbiju je ranije najavio da će zbog toga sa protesta biti upućen zahtev za dopunom dnevnog reda kao i da će učesnici skupa "ostati ispred zgrade opštine Grocka dok Simonović ne bude razrešen".

Skup za koji SzS tvrdi da predstavlja kontramiting
Skup za koji SzS tvrdi da predstavlja kontramiting

"Podsećamo da su novinar Milan Jovanović i njegova supruga umalo živi spaljeni u svom domu u decembru prošle godine, a da je naručilac ovog zločina i dalje na čelu beogradske opštine, iako je navodno podneo ostavku. Nećemo dozvoliti da zločinci rukovode bilo kojom opštinom u Srbiji i da javnošću manipulišu fingiranim ostavkama", naveo je Savez za Srbiju u pozivu na protest.

Novinar Milan Jovanović, Grocka, 20. mart 2019.
Novinar Milan Jovanović, Grocka, 20. mart 2019.

Predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je ranije bio uhapšen kao nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, podneo je prošle nedelje ostavku na tu i sve funkcije u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Simonović je bio u pritvoru od 25. decembra do 8. marta zbog toga što je osumnjičen da je nalogodavac paljenja kuće novinara portala Žig.info Milana Jovanovića.

Simonović je na saslušanju negirao svaku umešanost u napad na Jovanovića i paljenje njegove kuće.

Za podmetanje požara uhapšene su tri osobe.

S. C. B., osumnjičena za pomaganje, priznala je krivicu i zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela sa Drugim osnovnim tužilaštvom. Na osnovu sporazuma, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da Skupština grada nema ingerencije da smeni predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, već da samo može da raspiše vanredne lokalne izbore u toj opštini ako se za to steknu uslovi.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG