Dostupni linkovi

Poplave ugrožavaju BiH


Doboj Jug 14. maja 2019.
Doboj Jug 14. maja 2019.

Nakon višesatne bezuspješne akcije obustavljena je potraga za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali potok u mjestu Begov Han kod Žepča, javljaju bosanskohercegovački mediji. Potraga bi trebala da bude nastavljena sutra. Kako su rekli iz civilne zaštite potraga je obustavljena zbog smanjene vidljiivosti.

Šestogodišnje dijete upalo je u nabujali potok u mjestu Begov Han kod Žepča, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Vladimir Jozinović, načelnik Policijske uprave Žepče.

„Dječak je pao u blizini svoje kuće. Majka je skočila za njim u pokušaju da ga spasi, ali neuspješno. Na terenu je i gorska služba spašavanja“, kazao je Jozinović.

Kako navodi Jozinović, postavljene su i mreže na ušće u rijeku Bosnu.

Podsjećamo, nivo rijeke Bosne u Žepču je jutros bio u porastu. Begovom Hanu poplavljena je željeznička pruga, kao i druga putna komunikacija.

Obilne padavine, tokom noći između 13. i 14. maja, znatno su pogoršale situaciju sa poplavama u pojedinim opštinama u Bosni i Hercegovini (BiH).

Na području Federacije BiH stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizišta je proglašeno u osam opština - Sanski Most, Cazin, Ključ, Bosanska Krupa, Tešanj, Usrora, Doboj Jug i Banovići.

Kako za Radio Slobodna Evropa navodi portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač najviše problema su napravile rijeke druge kategorije i manji potoci koji su se izlile iz svojih korita zbog čega je došlo do plavljenja stambenih objekata u ovim opštinama.

Tokom noći pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su bili u Sanskom Mostu i Usori, a bilo je i evakuacija stanovništva.

„Iz Agencije za vodno područje rijeke Save jutros smo dobili informaciju da se vode vraćaju u svoja korita, osim Spreče koja raste na području Tuzlanskog kantona. Sve ostale rijeke, čak i Bosna u području Maglaja, je imala povećanje samo jedan centimetar. Što se tiče Une i Sane, one polako stagniraju, pada im vodostaj i vraćaju se u svoja korita“, kaže Majda Kovač.

Portparol Republičke uprave civilne zaštite RS Željko Stojanović izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako je hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj jutros nešto povoljnija nego protekle noći. Tvrdi kako su snage Civilne zaštite u punom angažmanu te da nema ugroženih ljudskih života.

„Kiša je prestala, pa je ponovo počela da pada u regiji Banjaluke. Vrbas i Vrbanja su u opadanju. Od ponoći do jutros, primjera radi, Vrbanja je opala za 83 cm. Vrbas je jutros mjeren u 6 časova, pa u 8 časova i u tom periodu Vrbas je opao za 20 cm. U Delibašinom selu je izvršeno mjerenje, a to je posebno važno zato što je njegova situacija, njegova hidrološka slika interesantna nakon ušća Vrbanje u Vrbas. To je važno za naselja Lazarevo, Derviši i slično. Kompletan sastav Civilne zaštite Grada Banjaluka aktiviran je i na dežurstvu je. U Čelincu, Vrbanja je u opadanju, Rijeka Jošavka se vratila u korito, problemi sa izlivanjem se smanjuju. Civilna zaštita, vatrogasci i policija od sinoć su na dežurstvu“, kaže Stojanović.

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke stavio je van snage odluku o proglašenju vanrednog stanja u šest banjalučkih naselja.

Stojanović dodaje da je u Prijedoru nivo Sane u porastu, te da je ta rijeka na nivou od 460 centimetara, što je kota vanredne odbrane od poplave, a da su sve raspoložive snage na terenu i da se situacija prati iz trenutka u trenutak.

„Što se tiče Rijeke Sane i Une, one su u Novom Gradu i Kostajnici u blagom, konstantnom povećanju. U Novom Gradu je proglašena situacija vanredneodbrane od poplave. U Kostajnici imamo podatak da je Una na 407 centimetara jutros bila i tamo su proglašene vanredne mjere odbrane od poplave. Naša specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje, odnosno sa pumpama velikog kapaciteta je, prema navodu direktora Republičke uprave civilne zaštite, noćas otišla put Banjaluke i na toj regiji je, čeka na izvršenje bilo kog zadatka koji joj se povjeri“, dodaje Stojanović.

On je podsjetio i na izlijevanje vode u opštini Teslić, gdje je takođe proglašeno vanredno stanje odbrane od poplave.

„Zaplavljene su mjesne zajednice Senjak, Gaj, Žarkovina i Vrela. Regionalni put Teslić-Doboj u prekidu je u mjestu Vrela, kao i lokalni put Teslić-Blatnica. Saobraćaj Teslić-Banjaluka, preko Hajdučkih voda, odvija se jednom trakom, zbog odrona. To je najnovija vijest iz Teslića. Što se tiče Rijeke Usore, takođe je važno reći da se i ona polako povlači, odnosno ima tendenciju smanjenja vodostaja“, kazao je on za RSE.

Općina Ključ proglasila je vanredno stanje nakon što su se rijeke Sana i Sanica izlile iz svojih korita. Putevi su zatvoreni za saobraćaj, voda nije za piće, a nastava je obustavljena do daljnjeg.

Od 7 sati jutros nivo rijeke Sane je porastao za novih 5 centimetara. Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i Crvenog križa koji pomažu građanima, a gradski vodovod je upozorio građane da voda iz česme nije za piće.

U opštini Doboj Jug poplavljeno je desetine kuća. Rijeka Usora od utorka ujutro se povlači u korito i njen nivo je opao oko pola metra. Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa i bez zvaničnih procjena već je vidljivo da su na privatnim i poslovnim objektima pričinjene ogromne materijalne štete. U poplavljenom dijelu opštine nema struje i vode.

Opština Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javljaju agencije. Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Teška je situacija i u opštini Maglaj, desetine kuća su pod vodom, vodostaj rijeke Bosne rastao je cijele noći, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom. U ponedjeljak u 21 sat nivo Bosne na mjernom mjestu Maglaj iznosio je 510 centimetara.

U Bihaću je u ponedjeljak uveče održana vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK), odlučeno je da nema elemenata da se u cijelom kantonu stanje prirodne nesreće zbog poplava, već je to učinjeno za opštine Bosanska Krupa i Sanski Most.

U Sanskom Mostu raspoređeno je više od 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Na raspolaganju su tokom noći bili i pripadnici opštinske Civilne zaštite i lokalno stanovništvo. Iza građana ovog grada je teška noć, a u fokusu su bili radovi u naselju Jezero gdje je bilo najkritičnije, javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa. Za sada je situacija pod kontrolom. Prve jutrošnje informacije govore da vodostaji pritoka Sane stagniraju. Ministarstvo obrazovanja Unsko sanskog kantona donijelo je odluku o obustavi nastave u ovom kantonu.

Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja. I jutros je stanje pod kontrolom s tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 sati je 394 cm s tendencijom pada.

Bihać, naselje Gata, 14. maja 2019.
Bihać, naselje Gata, 14. maja 2019.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić saopštila je da je u utorak bila obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima. ta odluka je povučena tokom istog dana, tako da će obrazovne institucije od srijede raditi uobičajanim ritmom.

Zbog obilnih kiša i poplava u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine neki putevi su u potpunosti blokirani, a na nekima se saobraća izuzetno teško, saopšteno je Iz Bosanskohercegovačkog automoto saveza (BIHAMK).

Nabujala rijeka Vrbas, 14. maj 2019.
Nabujala rijeka Vrbas, 14. maj 2019.

U njihovom saopštenju se navodi da je zbog veće količine vode na cesti obustavljen je saobraćaj u podvožnjaku na ulazu u opštinu Žepče, kao i na regionalnim putevima Banovići - Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin - Gata (u mjestu Tržačka Raštela), Cazin - Stijena - Ljusina i Perkovići - Novi Šeher.

Zbog vode na cesti otežano je saobraćanje na magistralnim putevima između Prijedora – Sanskog Mosta u mjestu Čarakovo i između Jajca i Mrkonjić Grada u mjestu Jezero.

Auto-moto klub Republike Srpske navodi da se na tom mjestu izlila rijeka Sana i da se saobraća veoma otežano, jer se voda nalazi na obe saobraćajne trake.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG