Dostupni linkovi

Poplave prijete BiH


Rijeke koje su se izlile na sjeveru zemlje prouzrokovale su prekid saobraćaja
Rijeke koje su se izlile na sjeveru zemlje prouzrokovale su prekid saobraćaja

Mnoge porodice provele su besanu noć pošto su se rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona izlile iz svojih korita, jednako kao i na sjeveru i sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je Srni da je u utorak ujutro stanje u ovoj lokalnoj zajednici povoljnije i da su se, uprkos kiši koja pada manjom jačinom, tokom noći rijeka Usora i rječice povukle u svoja korita, izuzev pojedinih džepova.

On je izrazio zadovoljstvo što u poplavama nije bilo stradalih sugrađana, te dodao da će biti utvrđena visina materijalne štete koja je pričinjena domaćinstvima.

Miličević kaže da je usljed visokog vodostaja potopljeno desetine kuća u naseljima Gajevi i Stjenjaku i da su u pojediniim naseljima oštećeni mostovi i evidentirana klizišta.

"Ukupnu situaciju rezimiraćemo kada se sve ovo zaustavi", rekao je Miličević prije početka sjednice Kriznog štaba opštine.

On je naveo da su nakon povlačenja voda u korito ponovo prohodni putni pravci prema Doboju i Blatnici.

Krizni štab opštine Teslić proglasio je juče vanrednu situaciju na području ove lokalne zajednice zbog izlivanja svih rijeka i procjene da postoji opravdana opasnost za ljudske živote i imovinu, a donesena je i odluka da nastava u svim školama bude odgođena do daljeg.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu i u ovoj opštini danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama i ne radi Vrtić "Pčelica Maja".

Vodostaj rijeke Une jutros je 482 centimetra, što je za 185 centimetara više nego juče ujutro, a Sane 512 centimetara ili 172 centimetra više.

U protekla 24 časa palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom, a u lokalnom Centru za obavještavanje rečeno je Srni da Sana raste oko četiri centimetra za jedan čas, a Una pet.

U Novom Gradu su sinoć proglašene redovne mjere odbrane od poplava, kada je vodostaj Une dostigao nivo od 450 centimetara.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da vodostaj Sane raste uzvodno od Novog Grada, dok vodostaj Une uzvodno stagnira.

"Prepumpne stanice koje su u funkciji od juče ujutro rade bez problema", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, još su jake bujice u podrgrmečkom dijelu opštine i u prekidu je saobraćaj na više pravaca.

Drljača kaže da je na sastanku Štaba za vanredne situacije, koji je zasjedao u ponoć, sačinjem operativni plan za danas, s obzirom na to da se i dalje očekuje rast vodostaja Sane.

Iz Štaba je apelovano da građani prate informacije koje će pravovremeno davati nadležne opštinske službe i da ne podliježu panici.

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne.

Neprohodan je i lokalni put Urije-Šuća, a u funkciji je alternativni pravac preko Urijanskih brda.

Tokom jučerašnjeg dana iz korita su izlile rijeke Una, Sana, Vojskova i Japra, te je zaplavljeno više naselja u dolini Japre i Vojskove.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se u ponedjeljak poslije 22.00 časa oglasile sirene za uzbunu, javila je RTRS. Sirene za uzbunu zbog poplave oglasile su se poslije ponoći i u naselju Trn u opštini Laktaši, javlja ATV. Ulicu po ulicu u ovom mjestu policija obavještava stanovništvo na moguću opasnost od poplava.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske javljeno je da se na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo izlila rijeka Sana i da se saobraćaj odvija veoma otežano, jer se voda nalazi na obje saobraćajne trake.

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac u mjestu Miloševo, nakon intervencije dežurnih službi, voda se povukla, ali se sada vrši sanacija odrona i put je tu još neprohodan, a ukoro se očekuje normalizacija saobraćaja, navodi se.

Voda se povukla i u mjestu Crna Rijeka, tako da je prohodan magistralni put Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog izlivanja rijeke Jošavke, u mjestu Jezero na magistralnom putu Jajce-Bihać, u dužini oko 50 metara zaplavljena je jedna saobraćajna traka, pa se vozila propuštaju naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se rijeka Sana, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je u ponedjeljak uveče vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Odluka je, rekao je, preventivna jer je najavljen nastavak padavina i rast vodotoka.

Više stotina pripadnika Federalne Uprave civilne zaštite (FUCZ) stiglo je u ponedjeljak u Sanski Most sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi. Uspostavili su kamp i stavili se na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva.

​Kiša koja od nedjelje pada na području Unsko sanskog kantona (USK) uzrokovala je povećanje vodostaja Rijeka Una i Sana, a iz FUCZ predviđaju da će upravo u Sanskom Mostu biti najviše padavina i rast vodostaja rijeke Sane.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u razgovoru za portal Klix.ba je kazao u ponedjeljak uveče da bi u Sanskom Mostu mogao biti vrhunac nevremena, a da je situacija trenutno pod kontrolom.

"Za sada je situacija pod kontrolom, nemamo potrebu za evakuacijama, ali ćemo poduzeti sve aktivnosti na prevenciji, punjenju vreća, kako bismo zaustavili prodiranje vode. Sana je u koritu, nije izlila, ali ako nastavi kiša padati postoji bojazan da će izaći iz svoga korita", kazao je on.

Timovi FUCZ-a su i u Općini Usora, gdje se prati stanje koritom rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Timovi za odbranu od poplava i spašavanje na vodi dežurali su cijelu noć, a kako je najavljeno i danas će, dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć.

Bosanskohercegovački mediji javljaju kako su rijeke koje su se izlile na sjeveru zemlje prouzrokovale prekid saobraćaja na pojedinim dionicama, a da je najkritičnije na području Žepča i Zavidovića.

Magistralni cesta M-17, koja spaja sjever i jug države, poplavljena je kod Žepča, a poteškoće su zabilježene su i na relaciji Žepče - Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila cestu.

Kritično je i na području Zavidovića, gdje se iz korita izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata.

Narandžasto upozorenje izdano je za područje Krajine, a važi i za banjalučko, prijedorsko i tuzlansko područje.

XS
SM
MD
LG