Dostupni linkovi

Oluja u Zagrebu i okolici


Štandovi na Trgu bana Jelačića

Od nedjelje navečer na širem zagrebačkom području puše snažan vjetar sa povremenim udarima i do 100 kilometara na sat. Zbog padanja stabala bilo je povremenih prekida prometa u nekim ulicama, a desetak osobnih automobila je i oštećeno. Jaka je bura u podvelebitskom kanalu, a zbog obilnih kiša na karlovačkom području krenule su i pripreme za zaštitu od poplava.

Na području grada Zagreba proglašen je prvi stupanj pripravnosti zbog vremenskih neprilika. Vjetar koji na širem zagrebačkom području puše od nedjelje navečer imao je povremeno udare i do 100 kilometara na sat. U ponedjeljak nema povrijeđenih građana, jer su Zagrepčani očito ozbiljno shvatili upozorenja da ne izlaze iz kuća bez potrebe, ali su dvije starije žene povrijeđene u nedjelju poslijepodne, odnosno navečer od štandova koje je oborio vjetar. Međutim, u intervenciji je povrijeđen jedan vatrogasac. Stradao je je limeni krov na jednoj stambenoj zgradi, više ograda na gradilištima, veliki reklamni plakati – do jutra je bilo 240 intervencija. Građani su zabrinuti.

„Gledam sada ove štandove na tržnici i sa cvijećem – to je sve porazbacano! Kod mene u 'mamutici' (velikoj zgradi u Novom Zagrebu) noćas je vjetar nosio kontejner, i tako je zveknulo da smo se splašili“, kaže nam sugovornica.

Uveden je i izvanredni broj za prijavu problema – 0800818 919. Vjetar ruši drveće - samo uz jezero Bundek uz desnu obalu Save u u Zagrebu srušena su 22 stabla, a vjetar je oštetio i brojčanik na satu na zvoniku crkve svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, između Sabora i Vlade. Zbog pada stabala bio je ujutro nakratko blokiran promet u nekim zagrebačkim ulicama, a stradalo je i desetak automobila.

„Razbijena je šajba, popigan je krov. Sada je tako kako je“, kaže nam jedan od sugovornika.

Vjetar koji na širem zagrebačkom području puše od nedjelje navečer imao je povremeno udare i do 100 kilometara na sat
Vjetar koji na širem zagrebačkom području puše od nedjelje navečer imao je povremeno udare i do 100 kilometara na sat

Mediji javljaju kako su taksi aplikacije iskoristili priliku i - dok su u ponedjeljak ujutro trajali zastoji u prometu – digli cijene svojih usluga - aplikacija Bolt 300 posto od uobičajene, a aplikacija Uber čak 400 posto skuplje nego uobičajeno.

Hrvatske šume apeliraju na građane da ne šeću šumama i parkovima, a Gradska groblja Zagreb otkazala su ukope, dok se ispraćaji obavljaju redovito. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je novinarima da su ovakve oluje po Americi svaki drugi dan, ali da on ovakvo nevrijeme ne pamti u svojih 45 godina u Zagrebu:

„Do konca dana ćemo sanirati ono što u gradu treba sanirati, a to su hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice. Svi su na terenu 24 sata i radit će se tri smjene dok se sve ne sanira.“

U Karlovačkoj županiji krenule su pripremne radnje za provođenje mjera zaštite od poplave, odnosno podiže se nasipe na najkritičnijim mjestima uz Dobru, Slunjčicu i Koranu, kao i uz Unu, kojima je zbog obilnih kiša porastao vodostaj, kazao je novinarima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

„Na području Rastoka u gornjem toku Korane došlo je do jednog izlijevanja. Prati i procjenuje se situacija. Uglavnom se vrše pripremne radnje. Postavljaju se barijere – vreće sa pijeskom - tu i na području Kostajnice."

Posljedice snažne oluje, Zagreb
Posljedice snažne oluje, Zagreb

Do podneva na zagrebačkom aerodromu od dvadesetak letova u dolasku otkazan je samo jedan, onaj iz Dubrovnika, a nije bilo nijednog otkazivanja polijetanja. U podvelebitskom kanalu na mahove je i orkanska bura, a zbog snažnog vjetra u prekidu su trajektne linije Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj, Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak, katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka i brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

U utorak prijepodne očekuje se slabljenje vjetra, a smirivanje vremena u srijedu prijepodne.

Facebook Forum

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG