Dostupni linkovi

Ministarstvo sigurnosti zbog najavljenih poplava u BiH obavijestilo i EU


Arhivski snimak

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine obavijestilo je sve nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja u BiH te međunarodne partnere o najavljenim nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama u BiH, odnosno padavinama koje bi mogle izazvati poplave u državi, te zatražilo da budu pripravni u slučaju da bude potrebe za angažiranje dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite.

Obavijest je upućena Ministarstvu odbrane BiH, ukoliko se iskaže potreba za angažovanje letjelica i pripadnika oružanih snaga BiH, kao i Centru za koordinaciju odgovora na vanredne situacije Evropske komisije u slučaju potrebe za međunarodnu pomoć.

Također, na današnjem sastanku u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je inteziviranje razmjene informacija sa drugim nadležnim institucijama u BiH u cilju praćenja situacije na terenu i pripreme pravovremenog odgovora, kao i rad Operativno- komunikacijskog centra BiH 112, koji je spreman da u slučaju zahtjeva sa terena izvrši neophodnu koorinaciju u slanju pomoći ugroženim područjima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Prethodno je objavljeno da su intenzivnije padavine koje se očekuju u narednom periodu, od 12. do 17. maja, uslovile potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Tim povodom je u petak održan sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save, a na inicijativu Federalne uprave civilne zaštite.

Na osnovu podataka o vodostaju, prognozi vremena za naredna četiri dana te prognozi padavina i vodostaja koji se prate svakodnevno, ustanovljeno je kako se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama u vodnom području rijeke Save u FBiH.

"Sugerišemo na povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ukoliko dođe do izlijevanja rijeka", poručuju iz Agencije za vodno područje Save.

Prema podacima agencije, najveće povećanje vodostaja očekuje se na području Unsko-sanskog kantona te srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

"S obzirom na krakter prognozirane pojave, opasnost od izlijevanja iz korita prije svega se odnosi na sliv rijeka Une i Sane, glavne tokove i pritoke, gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča te bujičarski vodotoci. Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. maja, za rijeku Unu te utorak, 14. maja, za rijeku Sanu i Bosnu", navode iz Agencije.

Na današnjem sastanku istaknuto je i kako je, prema prognozama, situacija bolja danas nego prije dva dana.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić istakao je kako se prognoze stalno mijenjaju te kako nadležne insitutcije detaljno prate situaciju.

XS
SM
MD
LG