Dostupni linkovi

Poljski nacionalisti protestovali protiv zahteva za restituciju Jevrejima


Protest nacionalista u Varšavi
Protest nacionalista u Varšavi

Hiljade poljskih nacionalista protestovalo je ispred američke ambasade u Varšavi zbog toga što Amerika vrši pritisak na Poljsku da obezbedi restituciju za Jevreje čije su porodice izgubile imovinu za vreme holokausta.

Među demonstrantima bilo je ekstremnodesničarskih grupa i njihovih pristalica. Oni su rekli da SAD nemaju prava da se mešaju u poljske stvari i da američka vlada stavlja "jevrejske interese" iznad interesa Poljske.

Nacionalisti navode da je Poljska bila žrtva nacističke Nemačke za vreme Drugog svetskog rata i da nije fer tražiti od Poljske da daje odštetu jevrejskim žrtvama kada Poljska nikad nije dobila odgovarajuće kompenzacije od Nemačke.

Među ekstremnodesničarskim političarima koji su predvodili marš bili su Januš Korvin Mike i Gžegož Braun koji su se udružili u ekstremnodesničarsku koaliciju za izbore za Evropski parlament. Zaustavljanje traženja restitucije za Jevreje jedan je od njihovih prioriteta uz borbu protiv, kako oni kažu, "homopropagande".

Poljska je bila centar evropskog jevrejskog života pre holokausta a većina od 3,3 miliona poljskih Jevreja ubile su okupatorske snage nacističke Nemačke.

Protest u Varšavi usmeren je protiv američkog zakona 447 o nadoknadi preživelima holokausta. Predsednik SAD Donald Tramp potpisao ga je prošle godine i prema zakonu Stejt department treba da podnese izveštaj američkom Kongresu o tome dokle se došlo sa restitucijom jevrejske imovine ukradene ili oduzete za vreme holokausta u desetinama zemalja.

XS
SM
MD
LG