Dostupni linkovi

Sjećanje na žrtve holokausta


Sve je počelo u noći sa 9. na 10. novembar 1938. godine, poznatoj kao "Kristalna noć“.

Tada je u Njemačkoj i Austriji počeo progon Jevreja. U toj noći je uništeno ili spaljeno stotine sinagoga, jevrejskih domova, radnji, a 91 osoba je ubijena.

Sljedeće godine je u Poljskoj propisano da Jevreji moraju nositi posebnu oznaku na odjeći. Kasnije se ovo pravilo počelo primjenjivati i u drugim državama pod kontrolom nacističke Njemačke.

Traka sa žutom Davidovom zvijezdom bila je obavezna za sve Jevreje starije od šest godina, što je učinilo lakšom i deportaciju Jevreja u logore.

Nacisti su 1940. godine otvorili koncentracioni logor na periferiji Aušvica na jugu Poljske, prvo za Poljake, da bi 1942. godine postao ključno mjesto za istrebljenje Jevreja. U Aušvicu je život izgubilo najmanje 1,1 milion ljudi. Postao je simbol holokausta i stradanja.

I nakon stradanja šest miliona Jevreja u holokaustu, istraživanja pokazuju da antisemitizam i danas živi. Jevreji doživljavaju antisemitsko uznemiravanje, a neki čak izbjegavaju odlazak na jevrejska okupljanja iz straha, pokazalo je istraživanje Agencije za temeljna prava Evropske unije.

Specijalnu stranicu "Sjećanje na žrtve holokausta" može pogledati ovdje, ili preuzmite embed kod:

<iframe src="https://www.slobodnaevropa.org/a/29729292.html" width="null" height="null" frameborder="0"></iframe>

XS
SM
MD
LG