Dostupni linkovi

Zapad hvali presudu Rusima, Crna Gora podijeljena


Svih 13 optuženih u slučaju "Državni udar" proglašeni krivim
Svih 13 optuženih u slučaju "Državni udar" proglašeni krivim

Osuđujuća presuda svim optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora bila je udarna vijest kako u crnogorskim tako i svjetskim medijima, ali je izazvala i različite reakcije. Institucije Sjedinjenih Država i Velike Britanije su reagovale pohvalno zbog prvenstveno presuda dvojici ruskih obavještajaca. Na drugoj strani, dio javnosti u Crnoj Gori je bio uzdržan, pa čak i skeptičan, prema visokim zatvorskim kaznama koje su izrečene liderima opozicionog Demokratskog fronta.

Različite reakcije sa najviših inostranih adresa i domaćih političkih i društvenih subjekata na presudu Višeg suda u Podgorici kojom su prvostepenom presudom osuđeni svi optuženi, uključujući državljane Rusije, Srbije i političari iz Crne Gore za pokušaj "državnog udara", ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je ocijenio očekivanim.

"Sve zemlje koje drže do vladavine prava su dale svoje mišljenje ili većina njih. To ste mogli da vidite juče. A domaće reakcije su uglavnom podijeljene prema političkim afinitetima, kao što je bilo i očekivano. Nema tu nekih iznenađenja", prokomentarisao je Darmanović.

Činjenica da su pripadnici ruske obavještajne službe osuđeni na ukupno 27 godina zatvora, predstavljaju dokaz o "primjeru pokušaja Rusije da potkopa evropsku demokratiju", napisao je britanski ministar Džeremi Hant.

Istu presudu Rusima komentarisao je i američki Stejt dipartment koji je naveo da je presuda "jasna pobjeda vladavine zakona na ogoljenim ruskim pokušajem da se potkopa suverenitet nezavisne evropske države".

Podgoričani o presudi za 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Komentarišući navedena saopštenja diplomatija najrazvijenijih država zapadne demokratije, nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Branko Lukovac kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su se takva saopštenja mogla i očekivati, posebno od zemalja koje su od početka slučaja "državni udar" davale podršku Crnoj Gori.

"I SAD, Velika Britanija i Evropska unija su, čim je počeo taj problem sa izborima i sumnjama oko terorizma i državnog udara, stali na stranu Crne Gore, jer su imali neke svoje informacije oko pritisaka Rusije na Crnu Goru i pokušaja da se dobiju ti izbori. Oni su već tada zauzeli čvrst stav, a on se naravno naslanja na odnose između velikih sila. Tako da ovo nije veliko iznenađenje, a jedno je iznenađenje što oni nisu dočekali pravomoćnu presudu, a ne prvostepenu koja još nije konačna, jer postoji pravo žalbe. Treba sačekati i vidjeti kakav će biti konačan ishod ovog suđenja", kaže Lukovac.

I zapadni mediji su svoj fokus usmjerili ka činjenici da su osuđeni ruski obavještajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, pri čemu su istaknute informacije "da je slučaj državni udar ukazao na moguću operaciju ruske obavještajne službe iako tužioci nisu direktno optužili Ruse". To su između ostalog navodi Njujork tajmsa, britanskog Gardijana, te Vašington posta.

Na drugoj strani, crnogorski mediji su istakli u gotovo svim naslovima osuđujuću presudu nad liderima opozicionog Demokratskog fronta. Opozicione stranke su gotovo jedinstveno ocijenile da takva presuda umanjuje povjerenje javnosti u crnogorsko pravosuđe.

Zbog čega je različit fokus, zapadnih i crnogorskih medija, pri čemu su prvi usmjerili pažnju na osuđene Ruse, a domaći ovdašnji na osuđene opozicionare, pitali smo direktora Medija Centra Gorana Đurovića.

"Zapadni mediji su našli ono što je njihova sfera interesovanja, a to je presuda državljanima Ruske Federacije, a to je nešto što je na tragu njihove spoljne politike. Opet je veoma zahvalno za plasman na domaćem tržištu", komentariše Đurović.

"Sa druge strane", nastavlja, "mediji u Crnoj Gori se bave onim što jeste briga i problem za nas u Crnoj Gori, a to je koje su posljedice prvostepene presude u odnosu na društveno politička zbivanja u Crnoj Gori".

"Fokus tih zbivanja su upravo lideri dijela opozicije i jednog opozicionog bloka. Rekao bih da je čitav ovaj proces na očekivan način doveo do novih zaoštravanja, a i u narednom periodu će fokus sa mnogih drugih problema biti usmjeren na razrješenje ove situacije", kaže Goran Đurović.

Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića smo takođe pitali da ocijeni različite komentare na presudu, koji dolaze od zapadne i dijela javnosti u Crnoj Gori.

"Što se tiče međunarodne javnosti, oni su kazali da je sistem funkcionisao, da se sve odvijalo u okviru sistema, nadležni organi su sproveli istragu i potvrdili optužnicu, javnost je bila uključena maksimalno moguće, prostora je bilo za ostvarivanje ravnopravnosti stranaka u sporu. Što se tiče komentara dijela domaće javnosti, moraćemo se navići da ako sud na kraju kaže da je neko kriv, zajednica to mora da prihvati", saopštio je specijalni tužilac Katnić.

On je naglasio da u ovom slučaju "nije važna sankcija, barem za počinioce iz Crne Gore, koliko je važna poruka svima da se do određenih ciljeva može doći jedino u skladu sa zakonom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG