Dostupni linkovi

Izricanje presude za državni udar
Izricanje presude za državni udar

Stejt department: Presuda u Crnoj Gori je pobjeda zakona

Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na 5 godina.

  • Cilj državnog udara bio "nasilno rušenje vlasti u Crnoj Gori, kako bi se spriječio njen ulazak u NATO", navodi se u presudi;
  • Svih 13 optuženih osoba proglašeni krivim;
  • Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić na osam godina;
  • Četvorici osuđenih sudilo se u odsustvu; Moskva je odbila izručenje dvojice svoja državljana, Šišmakova i Popova, a Srbija odbila izručenje Bogićevića i Ristića
22:09 9.5.2019.

Stejt department: Pobjeda vladavine zakona nad ruskim narušavanjem suvereniteta

“Današnja sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva ruska oficira pripadnika GRU osuđena za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine zakona nad ogoljenim ruskim pokušajem da se potkopa suverenitet nezavisne evropske drzave”, izjavila je portparolke Stejt Departmenta Morgan Ortagus.

“Od osuđenog pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koji je podržavala Rusija, Crna Gora je poduzela veoma važne korake prema integraciji u transatlantsku porodicu, a najznačajnije od toga je priključivanje NATO-u u junu 2017. godine. Sjedinjene Države su ponosne što Crnu Goru mogu smatrati saveznikom i nastavit će podržavati ovu zemlju u svojim naporima na jačanju vladavine prava, zaštiti slobode medija i unaprijeđivanju drugih reformi potrebnih za pristupanje Evropskoj uniji”, saopštila je Ortagus.

19:09 9.5.2019.

VIDEO: Šta kažu građani o presudi?

Podgoričani o presudi za 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

18:53 9.5.2019.

Demokratska partija socijalista: Puno povjerenje u institucije​

Demokratska partija socijalista, čiji je lider Milo Đukanović, pozvala je građane da ne nasijedaju na provokacije, kao i sve političke subjekte da se, kako navode, odgovorno ponašaju prema svom biračkom tijelu, ali i cjelokupnoj javnosti, za dobrobit svih građana Crne Gore i daljeg razvoja države na putu u EU.

Demokratska partija socijalista, kako poručuju u saopštenju, poštujući dobru demokratsku praksu i princip podjele vlasti, nikada nije komentarisala sudske presude, a naročito ne prije njihove pravosnažnosti.

„Ipak, svjesni važnosti političkog trenutka, pozivamo sve političke činioce da pokažu potreban nivo ozbiljnosti i odgovornosti uz puno povjerenje u crnogorske institucije, kako bi svi zajedno doprinijeli izgradnji sistema vladavine prava“, poručuju iz DPS-a.

Konstatuju da pojedinci, kao i pojedini politički subjekti nastavljaju sa svojom praksom ličnih uvreda i prijetnji, kako bi pitanje koje se isključivo tiče vladavine prava i poštovanja zakona, prenijeli na politički teren.

17:35 9.5.2019.

VIDEO: Demokratski front traži pomoć od Vučića

Lideri DF-a pozvali Vučića da prekine komunikaciju s Đukanovićem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG