Dostupni linkovi

Dodik i Vučić susreli se sa Mandićem, osuđenim za državni udar


Milorad Dodik, Andrija Mandić i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik, Andrija Mandić i Aleksandar Vučić

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić pozvao je rukovodstva Srbije i Republike Srpske (RS) da se distanciraju od crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića jer, kako je naveo, "neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru".

Mandić je juče, odlukom Višeg suda u Podgorici, osuđen na pet godina zatvora zbog navodnog učešća u pokušaju "državnog udara" na izborni dan u Crnoj Gori 2016. godine.

On je danas prisustvovao vojnoj paradi u Nišu i kako je saopšteno iz NSD, razgovarao je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom.

„On je istakao da je za Demokratski front (DF) presuda za lažni državni udar očekivana i da su je donijela braća Đukanović, a da su glavna meta ovoga montiranog političkog procesa - DF, srpski narod u Crnoj Gori i njegovi politički predstavnici“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Mandić Vučiću i Dodiku saopštio ono što je od njih javno tražio na jučerašnjoj konferenciji za novinare - da srpski narod u Crnoj Gori želi da se rukovodstva Srbije i RS što snažnije distanciraju od „neprijatelja srpskog naroda – Mila Đukanovića“.

„Prosto, mi smatramo da neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru, pa u tom kontekstu želimo da vas pozovemo da sa Đukanovićem i njegovom klikom prekinete svaku vrstu političke komunikacije“, rekao je Mandić.

On je kazao da se „ovdje radi o pokušaju lomljenja kičme srpskom nacionalnom i političkom identitetu, kako bi Crna Gora, nekadašnja srpska država, postala antisrpska tvorevina“.

Zato je, smatra Mandić, neophodno da Srbija i RS zauzmu logičan i prirodan stav prema režimu čiji je cilj, kako je naveo, razaranje i zatiranje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Osim Mandića, sud je proglasio krivim i Milana Kneževića, pripadnika opozicionog Demokratskog fronta.

Ukupno 13 optuženih za pokušaj državnog udara u Crnog Gori na dan paralamentranih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. među kojima su i dva ruska državljana, osuđeno je juče na više od 68 godina zatvora.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na po 5 godina.

SAD i Britanija su pozdravile prvostepenu sudsku presudu.

Stejt department je saopštio da je to "pobjeda vladavine zakona nad ruskim narušavanjem suvereniteta".

XS
SM
MD
LG