Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Helsinški odbor: Vučić i tabloidi ugoržavaju bezbednost Rade Trajković


Rada Trajković

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tabloidi bliski vlasti ugrožavaju bezbednost predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rade Trajković.

“Spekulacije o svedočenju Rade Trajković u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, iznete u provladinim tabloidima Informer i Alo, kao i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavljaju opasan poziv na linč, što ugrožava njenu bezbednost. Osim toga, takvi napisi su primer brutalnog napada na ličnost Rade Trajković i njen integritet”, saopštio je Heslinški odbor.

U saopštenju se dodaje da se predsednik Vučić se od ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića “meša u istražni postupak tako što unapred amnestira neke od svojih najbližih saradnika poput Milana Radoičića (potpredsednik Srpske liste)”.

“Povodom zahteva specijalnog kosovskog tužioca da se Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, koji su 23. novembra prošle godine uhapšeni zbog sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, produži pritvor, tabloidi Informer i Alo su tu odluku doveli u vezi sa svedočenjem Rade Trajković”, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije je u četvrtak na konferenciji za novinare pokazao dokument sa pečatom "Tužilaštva Republike Kosovo" koji sadrži izjavu Rade Trajković kao svedoka u istrazi u ubistvu Ivanovića u kojoj je navela da su Ivanovića "stalno pratile" srpske bezbednosne službe, uz komentar "vidite vi kakav je lažov, ta žena".

Rada Trajković je ranije izjavila da su napadi na nju i navodi da je klevetala Srbiju kod prištinskih istražnih organa "priprema za mnogo teži čin" usmeren prema njoj.

XS
SM
MD
LG