Dostupni linkovi

Tahiri: Vučić manipuliše u vezi sa istragom u slučaju Ivanović


Grafit u obliku Olivera Ivanovića, Beograd
Grafit u obliku Olivera Ivanovića, Beograd

Ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri saopštio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnost izneo manipulacije u vezi procedura koje se poduzimaju tokom istrage ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića.

On je kazao da tako nešto predstavlja direktnu pretnju srpskim građanima Kosova koji sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na rasvetljavanju istine.

Istovremeno, Tahiri dodaje da je, od kako je Milan Radoičić postao glavni osumnjičeni u slučaju, pravna saradnja sa Srbijom u ovom slučaju blokirana.

Vučić je na konferenciji za novinare u četvrtak prikazao dokument sa pečatom "Tužilaštva Republike Kosova" koji sadrži izjavu Rade Trajković kao svedoka u istrazi u ubistvu lidera GI SDP a u kojoj je navela da su Ivanovića "stalno pratile" srpske bezbednosne službe.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ranije, nastavlja da manipuliše javnim mnjenje u vezi slučaja ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Deo još jedne takve manipulacije je njegovo predstavljanje 'navodnih dokumenata' Tužilaštva Republike Kosova, u kojima se kaže da je svedokinja u ovom slučaju i Rada Trajković", kazao je Tahiri, dodajući da tako nešto ne predstavlja ništa drugo osim ometanje istrage.

"U središtu ovih orkestracija srpskog predsednika, namera je zastrašivanja svedoka i srpskih građana Kosova koji veruju pravosudnom sistemu Republike Kosova i koji mogu da sarađuju sa tužilaštvom Kosova tokom istrage ovog slučaja', dodao je Tahiri u reakciji.

Kosovski Ministar pravde navodi i da je sva pravna saradnja sa Srbijom u slučaju Ivanović blokirana u trenutku kada su osnovane sumnje imale jednu adresu, a to je Milan Radoičić.

"Tako da, umesto saradnja i izvođenja pred lice pravde glavnog osumnjičenog, srpski predsednik njemu pruža političku zaštitu. Istovremeno, pokušava da manipuliše javnim mnjenjem i da ometa rad nadležnih organa u rasvetljavanju istine", ističe u reakciji Tahiri.

Bez obzira na pritiske, građani Kosova, pogotovo oni iz srpske zajednice trebaju, da budu sigurni da će pravda pre ili kasnije izvesti počinioca ovog zločina pred lice pravde, navodi on.

"Pretnje ovakve prirode rukovodioca Srbije neće promeniti dinamiku i odlučnost pravosudnih organa Kosova u rasvetljavanju ovog slučaja što pre moguće", zaključuje se.

XS
SM
MD
LG