Dostupni linkovi

Francuska: Podržavamo legitimnu vladu u Tripoliju


Francuske vlasti podržavaju međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, rečeno je Rojtersu u kancelariji predsednika Emanuela Makrona. Vlada u Tripoliju je optužila zvanični Pariz da podržava njenog rivala Kalifu Haftara, čije snage kontrolišu istočni deo Libije i sada nastoje da osvoje libijsku prestonicu.

“Kao što smo istakli u više navrata: Francuska podržava legitimnu vladu premijera (Fajeza el) Seraja i posredovanje UN za inkluzivno političko rešenje u Libiji”, kazao je zvaničnik u kancelariji francuskog predsednika.

“Štaviše, predsednikom legitimni sagovornik je premijer Seraj, sa kojim je razgovarao u ponedeljak da potvrdio podršku koju mu pruža”, kazao je ovaj francuski zvaničnik.

Francuska je prošle sedmice blokirala objavljivanje saopštenja EU u kojem se Haftar poziva da zaustavi svoju Libijsku nacionalnu armiju i prekine ofanzivu.

Više hiljada meštana Tripolija pobeglo je nakon početka ofanzive Haftarovih snaga.

Francuska i Italija nisu saglasne oko pristupa eskalaciji sukoba u Libini.

Francuska je u proteklim godinama pružala vojnu pomoć Haftaru a Italija podržava premijera međunarodno priznate libijske administracije Fajeza al Seradža

U međuvremenu, izaslanik UN za Libiju Gasan Salame ocenio je danas u intervjuu za Frans pres da je ofanziva komandanta Kalife Haftara na Tripoli u zastoju i upozorio na mogući opšti rat u Libiji.

"Posle prvih uspeha Haftarove Libijske nacionalne vojske pre dve nedelje sada se primećuje vojni zastoj", rekao je Salame.

Haftarova vojska je od 4. aprila krenula u ofanzivu na glavni grad Libije gde je sedište Vlade nacionalnog jedistva koju priznaje međunarodna zajednica.

Poslednjih dana Haftarove snage iako objavljuju da napreduju stoje u mestu južno od glavnog grada, a linija fronta je između 12 i 50 kilometara od Tripolija.

Salame je rekao u intervjuu za Frans pres datom u Tripoliju da nema nekih spektakularnih kretanja već dve nedelje i da se linija fronta mnogo ne menja.

On je ukazao na podele u međunarodnoj zajednici u odnosu na Libiju koje se ogledaju u Savetu bezbednosti i drugde i sa druge strane zastoj na terenu.

"Delujem sa ogromnom odlučnošću da ponovo oformim međunarodno jedinstvo oko akcionog plana Ujedinjenih nacija" koji predviđa opšte izbore u Libiji, rekao je Salame i dodao da sa druge strane deluje da se ne ostane u tom vojnom zastoju.

On je kao da će sednici Savetu bezbednosti UN večeras podsetiti da lokalizovana priroda sukoba poslednjih dana ne treba da ohrabri zemlje članice Saveta i da postoji opasnost od opštih sukoba.

Salame je rekao da zejmlje članice Saveta bezbednosti treba da budu mnogo aktivnije i jedinstvenije da spreče širenje sukoba.

On je ocenio da bi najgore bila direktna strana vojna pomoć u korist jedne ili druge strane u Libiji i dodao da bi takva intervencija izazvala regionalni ili čak međunarodni sukob.

"Ne želim za Libijce da njihova zemlja postane teren za sukob između stranih sila", rekao je Salame.

XS
SM
MD
LG