Dostupni linkovi

Libijski premijer optužio Haftara za ratne zločine


Tripoli, Libija, 15. april 2019. godine

Fajez al Saradž, premijer libijske Vlade nacionalnog jedinstva koju podržava medjunarodna zajednica, optužio je svog rivala komandanta Kalifu Haftara za ratni zločin posle raketnog napada Haftarovih snaga na Tripoli u kojima je poginulo troje ljudi.

U saopštenju je Haftarova Libijska nacionalna vojska demantovala da su oni iza tog napada i za njega optužila "terorističke milicije" koje kontrolišu glavni grad Libije, gde je sedište međunarodno priznate Vlade.

Saradž je noćas obišao kvartove Abu Slim i Al Antisar u južnom delu Tripolija, najteže pogođenih u raketnim napadima u kojima je troje ljudi poginulo, uključujući dve žene, a 11 ranjeno, prema navodima spasilačkih službi.

Najmanje sedam snažnih eksplozija potreslo je sinoć Tripoli oko 23.30 po centralnoevropskom vremenu, preneli su novinari agencije Frans pres. Prema izjavama očevidaca, stubovi dima su se videli ubrzo zatim iznad kvarta Abu Slim.

Saradž je osudio varvarstvo komandanta Haftara koga je opisao kao ratnog zločinca, objavila je danas njegova pres služba u video snimku.

"Sutra ćemo podneti sve dokumente Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", rekao je Saradž i dodao da medjunarodna zajednica treba da osigura da Haftar, koga je nazvao kriminalcem, odgovara za svoja dela.

Sa druge strane, Haftarova vojska je optužila "terorističke milicije" koje kontrolišu glavni grad da slepo gađaju Tripoli raketama i osudila njihovo terorističko delovanje.

Komandant Haftar, koji kontroliše istok Libije, 4. aprila je krenuo u ofanzivu na glavni grad, Tripoli. Borbe se vode južno od Tripolija, a Haftarova vojska već nekoliko dana stoji u mestu, mada svakodnevno objavljuje da napreduje.

U borbama oko Tripolija je za dve nedelje poginulo najmanje 174 ljudi, prema poslednjem bilansu Svetske zdravstvene organizacije.

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensudo upozorila je juče da neće oklevati da proširi svoje istrage o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na Libiju.

XS
SM
MD
LG