Dostupni linkovi

Beograd prekrivaju nadzorne kamere


Postavljanje nadzornih kamera na Trgu Republike u centru Beograda
Postavljanje nadzornih kamera na Trgu Republike u centru Beograda

"Građani imaju pravo da znaju koje se mere primenjuju da bi oni bili bezbedniji", ocenjuje u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) istraživač nevladine SHARE fondacije Bojan Perkov, nako što je kineska telekomunikaciona kompanija Huawei, u studiji slučaja koja je objavljena na njihovom zvaničnom veb sajtu, potvrdila postavljanje 100 nadzornih kamera nove generacije u Beogradu.

Nakon što je SHARE fondacija - inače neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da se bori za zaštitu građanskih prava u oblastima privatnosti, slobode govora, transparentnosti i efikasnosti vlasti i elektronskog nadzora - vest o studiji objavila na svom sajtu, dokument je uklonjen sa internet stranice kompanije Huawei.

Istovremeno, SHARE fondacija je navela da su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o kamerama "davali nejasne i protivrečne izjave, da bi konačno odbili zahtev SHARE fondacije za pristup informacijama od javnog značaja".

"Čemu ta ’kultura tajnosti’ i zašto se to krije od građana", pita Perkov.

U studiji slučaja koju je SHARE fondacija skinula sa sajta Huawei stoji da je u prvoj fazi projekta u Beogradu instalirano 100 video kamera visoke definicije na više od 60 ključnih lokacija i da su renovirani komandni i data centar u Beogradu. Takođe, piše i da je "korišćen veliki broj naprednih tehnologija i proizvoda, uključujući infracrveno prepoznavanje registarskih tablica, 4K video rešenja, H.265 HD kodiranje, cluster umrežavanje zasnovano na klaudu i SafeVideo, kako bi se osigurala sigurnost podataka i virtuelni sistemi kontrolnih tačaka".

Bojan Perkov za RSE kaže da je reč o veoma naprednim tehnologijama koje uključuju prepoznavanje registarskih tablica, prepoznavanje lica, analizu ponašanja.

"To su zaista napredne tehnologije koje mogu da doprinesu rešavanju određenih postupaka kriminaliteta, ali sa druge strane predstavljaju vrlo intruzivne mere i po građane koji ne rade ništa nezakonite već se jednostavno, svakodnevno kreću ulicama i regularno žive svoj život", navodi Perkov.

Ministar policije Nebojša Stefanović je 31. januara 2019. godine najavio da će u Beogradu u naredne dve godine na 800 lokacija biti postavljeno oko 1.000 video-kamera, čime će se, kako je tada rekao, "smanjiti broj izvršenja krivičnih dela". Video-nadzorom će, izjavio je Stefanović, "biti pokrivena svaka važnija ulica i prolaz, a širiće se i na autoputeve i magistralne pravce".

Direktor policije Vladimir Rebić je 9. februara za Radio televiziju Srbije rekao da će taj sistem u značajnoj meri omogućiti lakši rad policije na otkrivanju svih akata protivpravnog ponašanja, a građanima poručio da "ne postoji razlog da se brinu da će njihova privatnost biti ugrožena".

Ipak, već od prve najave da će kamere biti postavljene, u javnosti je otvoreno pitanje potencijalnog narušavanja privatnosti građana i mogućih zloupotreba.

Bojan Perkov iz SHARE fondacije podseća da je u novembru 2018. godine usvojen novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, čija je primena počela u avgustu te godine, prema kome je, kada su u pitanju tehnologije koje mogu da imaju uticaj na podatke građana i njihovu privatnost, potrebno uraditi analizu.

"Kada smo pitali da li je ta analiza uticaja sprovedena, dobili smo samo odgovor, kroz zahtev za informacije od javnog značaja, da taj propis još nije počeo da se primenjuje. Zaista smatram da je bitno da se urade sve moguće analize, da se vidi na koji će način to uticati na svakodnevni život građana, gde se ti podaci čuvaju, u koje se svrhe koriste i tako dalje kako bi ceo proces bio jaso utvrđen i kako bi se eventualno mogla utvrditi odgovornost ukoliko dođe do nekog propusta", izjavio je Perkov.

Perkov: Reč je o veoma naprednim tehnologijama koje uključuju prepoznavanje registarskih tablica, prepoznavanje lica, analizu ponašanja
Perkov: Reč je o veoma naprednim tehnologijama koje uključuju prepoznavanje registarskih tablica, prepoznavanje lica, analizu ponašanja

Saradnja sa kompanijom Huawei tema je u više država članica EU usled strahovanja od prikupljanja i dostave podataka trećoj strani, kao i zbog bliske povezanosti kompanije Huawei i kineske države.

U Srbiji se saradnja sa Huawei ne razmatra, rekao je u februaru za RSE ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Lajić.

Bojan Perkov kaže da bi odnos drugih zemalja prema kompaniji trebalo uzeti u obzir.

"Ali, na kraju dana, koja god da je kompanija i tehnologija u pitanju najvažnije jeste razmotriti interes građana i videti kako se to uklapa u procedure zaštite prava građana i zaštite prava na privatnost. To je ono što se na kraju gleda i što je najvažnije", ukazuje Perkov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG