Dostupni linkovi

Srpska lista: Smena Todosijevića nastavak pritiska na srpski narod


Članovi Srpske liste, arhivski snimak
Članovi Srpske liste, arhivski snimak

Srpska lista (SL) je saopštila da se nastavljaju pritisci na srpski narod i Srpsku listu, smenom ministra Ivana Todosijevića iz vlade Kosova.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra za administraciju lokalne samouprave Todosijevića iz Srpske liste zbog izjava u zločinu u Račku, zato što se kako je obrazložio “jezik mržnje ministra ne može tolerisati”

"Odlukom da se zbog izrečene istine smeni ministar Ivan Todosijević je najbolji dokaz da Priština nije spremna da se suoči sa prošlošću, ali i sa odlučnošću članova Srpske liste da uvek i na svakom mestu brane srpske nacionalne interese, i podsećaju na stradanje srpskog naroda", stoji u saopštenju.

Srpske snage su u selu Račak na Kosovu u januaru 1999. godine ubile 45 kosovskih Albanaca. Među civilnim žrvama su bili i 18-godišnja devojka, 12-godišnje dete i 99-godišnji starac.

Todosijević je na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja u Zvečanu izjavio pred medijima da je “povod za agresiju na našu zemlju bila tzv.humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak”.

Srpska lista u reagovanju navodi da "napadi na člana predsedništva Srpske liste Todosijevića, kao i između ostalog Vesnu Mikić i Nenada Rikala, pokazuju na žalost i spremnost pojedinaca iz redova našeg naroda da za rad šake evra izdaju svoj narod i potkazuju najbolje među sobom. Istina, nas bi više zabrinulo da naše ministre tapšu po ramenu nego što ih zbog vernosti prema svom narodu i svojoj državi smenjuju", takođe se navodi u saopštenju Srpske liste.

Haradinaj je krajem marta smenio i zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić, inače članicu Srpske liste, nakon što je na Fejsbuku napisala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije predstavljalo "namerno planiran genocid" koji je, kako je navela, usledio posle "decenije borbe protiv albanskih terorista".

Srpski ministri inače tvrde da su u ostavci od marta prošle godine, nakon hapšenja Marka Đurića u Severnoj Mitrovici. Oni jedino nisu prisustvovali sednicama vlade Kosova, ali su ostale aktivnosti obavljali ‘u ostavci’.

SL u reagovanju navodi da "podsećaju međunarodnu zajednicu" da su sve smene članova ove političke grupacije primer etničke netrpeljivosti, kršenja ljudskih prava i uvođenje verabalnog delikta, kao i pokušaj da se umesto legalnih srpskih predstavnika iza kojih stoje skoro svi Srbi na Kosovu "imenuju poslušnici".

XS
SM
MD
LG