Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smenjena članica Vlade Kosova iz Srpske liste zbog stava o NATO


Kosovski premijer Ramuš Haradinaj

Vlada Kosova smenila je zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić, inače članicu Srpske liste, nakon što je na Fejsbuku napisala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije predstavljalo "namerno planiran genocid" koji je, kako je navela, usledio posle "decenije borbe protiv albanskih terorista".

"Na današnji dan, pre tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namerno planiran genocid od strane NATO alijanse", napisala je juče dosadašnja zamenica ministra pravde povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ.

Po navodima portala, na tu objavu reagovala je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu koja je zatražila od kosovskog premijera da Vesnu Mikić razreši dužnosti, što je Vlada Kosova prihvatila na današnjoj sednici.

"U Vladi i institucijama Kosova, nema mesta za individualnost, bez obzira na etničku pripadnost, kao ni za nipodaštavanje zajedničkih evroatlantskih vrednosti, posebno imajući u vidu da je država Kosovo stvorena upravo na tim vrednostima. Izjava zamenice ministra pravde Vesne Mikić, po kojoj je NATO bombardovanje bilo genocid nad državom i srpskim narodom je neprihvatljiva i predstavlja govor mržnje, koji je sankcionisan Ustavom i zakonom. Stoga sam danas razrešio dužnosti zamenicu ministra Mikić", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Vesna Mikić je druga funkcionerka Srpske liste koja je ove godine razrešena dužnosti u Vladi Kosova posle ministra poljoprivede Nenada Rikala koji je smenjen u februaru.

XS
SM
MD
LG