Dostupni linkovi

Merkel se nada da May može izaći sa novim prijedlogom za Brexit


Angela Merkel, njemačka kancelarka

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštla je u četvrtak u Dablinu da su posljednih dana vidjeli značajane promjene u raspravama koje okružuju Brexit u Londonu, i da se nada da će britanska premijerka Theresa May predstaviti radne prijedloge svojim kolegama u Briselu sljedeće sedmice.

Govoreći nakon susreta sa irskim premijerm Leom Varadkarom, Merkel je ponovila da će se boriti do kraja za Brexit, koji će biti u skladu sa dogovorom, i da po svaku cijenu "mi moramo uspjeti" u izbjegavanju "čvrste" granice koja bi dijelila Sjevernu Irsku koja je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva (UK) od Republike Irske.

"Nadamo se da intenzivne rasprave u Londonu, koje se mogu voditi i do sljedeće srijede, kada ćemo imati vanredni summit, mogu dovesti do pozicije koju će nam predstaviti britanska premijerka Theresa May, o kojoj potom možemo razgovarti.

Premjerka Theresa May i lider laburista Jeremy Corbyn pregovaraju već dva dana u pokušaju da se pronađe rješenje za izlazak iz ćorskoska u koji je Brexit zapao, nakon što je paralament te zemlje odbio svaki mogući prijedlog o načinu izlaska Britanije iz EU.

Iz Brisela su poručili da nakon svega toga, odlaganje datuma izlaska, koji je pomjeren na 12. april više nije moguće.

Dvadesetpet poslanika opozicione Laburističke stranke, pisalo je danas lideru stranke Jeremyu Corbynu, tražeći od njega da učini "ekstra korak" ukoliko ima šansi da se postigne sporazum o Brexitu tokom pregovora sa premijerkom Theresom May.

U pismu su takođe preporučili Corbynu da ne bi trebalo da insistira na ideji o održavanju drugog referenduma, o odluci da napusti Evropsku uniju u tim pregovorima, argumentujući da bi takav potez dodatno podijelio Britaniju.

U međuvremenu je britanski The Guardian javio da vlada premijerke May pravi nacrt pisma za opziciobu Labusrističku stranku kojim bi se sugerislao da se poslanicima omogući da odluče treba li ili ne biti referenduma o potvrđivanju sporazuma o bilo kojem sporazumu o Brexitu.

Politička urednica The Guardiana, Heather Stewart je rekla:"Rečeno mi je da će vjerovatno u pismu biti uključena ideja da bi referendum o potvrđivanju magao biti jedna od opcija za poslanike".

XS
SM
MD
LG