Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Laburistički poslanici podstiču Corbyna da dogovori Brexit


Jeremy Corbyn već dva dana pregovara sa Theresaom May

Dvadesetpet poslanika opozicione Laburističke stranke, pisalo je lideru stranke Jeremyu Corbynu, tražeći od njega da učini "ekstra korak" ukoliko ima šansi da se postigne sporazum o Brexitu tokom pregovora sa premijerkom Theresom May.

U pismu su takođe preporučili Corbynu da ne bi trebalo da insistira na ideji o održavanju drugog referenduma, o odluci da napusti Evropsku uniju u tim pregovorima, argumentujući da bi takav potez dodatno podijelio Britaniju.

"Mi osjećamo da ukoliko postoji neophodnost za kompromisom da bi se postigao sporazum i izbjeglo učešće na izborima za Evropski parlament, onda treba učiniti ekstra korak da bi se to osiguralo" napisali su laburistički poslanici u pismu svom lideru.

"Odlaganje za mnogo mjeseci u nadi da će biti drugog referenduma jednostavno će dalje podijeliti zemlju i doprinijeti nesigurnosti za privredu. Drugi referendum bi iskorištavala ekstemna desnica, podrila povjerenje mnogih glasača laburista i smanjila nam šanse da pobijedimo na opštim izborima".

Premjerka Theresa May i lider laburista Jeremy Corbyn pregovaraju već dva dana u pokušaju da se pronađe rješenje za izlazak iz ćorskoska u koji je Brexit zapao, nakon što je paralament te zemlje odbio svaki mogući prijedlog o načinu izlaska Britanije iz EU.

Iz Brisela su poručili da nakon svega toga, odlaganje datuma izlaska, koji je pomjeren na 12. april više nije moguće.

XS
SM
MD
LG