Dostupni linkovi

Protest u Crnoj Gori: Potpisan Sporazum za smjenjivost vlasti


Podgorica, 30. marta 2019.
Podgorica, 30. marta 2019.

Opozicioni poslanici u Skupštini Crne Gore i organizatori građanskog protesta „Odupri se 97000“ potpisali su, Sporazum o budućnosti – politički dokument kojim se obavezuju da će zajednički djelovati u cilju organizovanja „prvih slobodnih i fer izbora u istoriji Crne Gore“ čemu kako kažu treba da prethode ostavke najviših predstavnika vlasti i formiranje Vlade građanskog jedinstva.

Na sedmom protestnom skupu u centru Podgorice, pred više hiljada građana zvanično je predstavljen dokument koji podrazumjeva zahtjeve za ostavkama: predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, čelnika tužilaštva Ivice Stankovića i Milivoja Katnića, direktora Agencije za sprječavanje korupcije Sretena Radonjića i rukovodstva Javnog servisa RTCG.

Trideset devet opozicionih poslanika i organizatori građanskih protesta su se ovim dokumentom obavezali na „zajedničku, dosljednu i istrajnu borbu za ostvarenje korjenitih promjena sistema uz poštovanje principa smjenjivosti vlasti“. Organzacija „Odupri se“ i opoziconi poslanici su se dokumentom saglasili da će se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva ograničenog mandata čiji će zadatak biti omogućavanje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

Podgorica: Sporazum ogranizatora građanskih protesta i opozicionih poslanika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Predviđeno je da Vladu građanskog jedinstva čini trećina predstavnika vladajuće većine, trećina predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti. Naglašeno je da na čelu te Vlade ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti. Potpisnici su se obavezali da neće učestvovati ni na jednim izborima koji budu zakazani prije ispunjenja zahtjeva.

Sporazum o budućnosti su potpisali poslanici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demosa i nezavisni poslanici. U ime Organizacionog odbora protesta Sporazum su potpisali Džemal Perović, Dejan Pejović, Omer Šarkić, Demir Hodžić, Ratka Jovanović Vukotić.

Potpisivanje Sporazuma pratili su uzvici odobravanja, paljenje baklji, zvuci bubnjeva. Kao i na prethodnim protestima građani su uzvikivali: „Mi smo država“, „Milo lopove“, „Ostavke“.

Obraćajući se građanima, Demir Hodžić je saopštio da u Crnoj Gori postoji samo jedna podjela - "na kriminalce i na slobodne i časne građane Crne Gore". On je od građana zatražio aktivniji odnos prema procesu promjena. „Treba da postoje akcije građanske neposlušnosti, jer protesti i šetnje nisu dovoljni“, rekao je Hodžić.

Nakon potpisivanja Sporazuma i obraćanja započela je protestna šetnja ulicama Podgorice. Skup je protekao bez incidenata.

Povodom potpisivanja Sporazuma između opozicionih stranaka i vođa građanskih protesta oglasila se vladajuća Demokratska partija socijalista koja je ocijenila da će potpisivanje sporazuma na protestima u Podgorici predstavljati „kolektivno učlanjenje bivših liberala, parlamentarnih i neparlamentarnih subjekata i nezavisnih poslanika u Demokratski front“.

XS
SM
MD
LG