Dostupni linkovi

Protest u Podgorici, 'Slijedi opoziciono jedinstvo'


Šesti građanski protest u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

U Podgorici je održan šesti po redu protest građanske inicijative "Odupri se - 97.000" kojim okupljeni traže jednakost pred zakonom, "oslobađanje zarobljenih institucija", kao i ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, čelnika pravosuđa i rukovodećih ljudi u Radio-televiziji Crne Gore (RTCG).

Organizatori protesta poručili su da su protesti osnova za promjenu društva koja treba da krene sa ulica i trgova svih crnogorskih gradova, a u tom procesu neophodni su opoziciono jedinstvo i saradnja.

Navodeći da je ovom protestu prisustvovalo svih 39 poslanika opozicije u Skupštini Crne Gore, organizatori su izrazili očekivanje da će u narednu subotu imati zajedničku platformu za promjenu vlasti, tehničku vladu i prijevremene izbore.

Više hiljada građana, nakon što se okupilo na Trgu nezavisnosti, krenulo je u protestnu šetnju do zgrade Elektroprivrede Crne Gore i RTCG-a i nazad do Trga.

U obraćanju prisutnim na Trgu nezavisnosti bivša korisnica naknada za majke sa troje i više djece Maja Jovović rekla je da su učesnici protesta zbog otpora postali slobodni građani, a svojim prisustvom na svakom skupu pokazuju slobodu.

"Svaka naša parola je socijalni i politički zahtjev. Mi spašavamo Crnu Goru od predsjednika Mila Đukanovića", poručila je Jovović.

Ona je ocijenila da se desila prevara vijeka nad 22.000 majki koje su štrajkovale, braneći svoja prava i Ustav Crne Gore i dodala da će se boriti sve dok odgovorni ne podnesu ostavke.

Nikola Grdinić vjeruje da su protesti osnova za promjenu društva i da promjene treba da krenu sa ulica i trgova svih gradova.

"Ovo je prvi korak ka padu sadašnje vlasti, ali i najava kontrole svake buduće vlasti", istakao je Grdinić i dodao da je je oavj skup "trenutno najveća agencija za sprečavanje korupcije na svijetu".

Studentkinja Minja Novaković izašla je na binu sa stolicom jer, kako je rekla, na njenom fakultetu nema stolica i dodala da ih "cijeli život uče da sjede, ćute i trpe".

"Ne prihvatam da sa diplomom sjedim na birou za zapošljavanje, godinama da radim van svoje struke i da radim u zarobljenim institucijama. Ne želim da odem, želim da radim u svojoj zemlji", poručila je Minja Novaković.

Glumac i član organizacionog odbora pokreta "Odupri se - 97.000" Slaviša Grubiša je poručio da se protesti približavaju cilju i naglasio da su među građanima od prvog dana predstavnici opozicije.

"U ovom procesu su apsolutno neophodni opoziciono jedinstvo i uska saradnja. Radujem se što nas jedan mali korak dijeli od tog cilja", rekao je Grubiša.

'Sporazum o budućnosti'

Ovom protestu prethodio je sastanak sa opozicionom partijama u Crnoj Gori u petak, od kojih većina podržava okupljanja građana i načelno ciljeve koje je ponudio organizator kroz dokument "Sporazum o budućnosti".

Sastanku nije prisustvovao Demokratski front (DF) koji je kritikovao ponuđenu platform djelovanja, ocjenjujući da je ona "nametnuta i jednostrana". Front traži da se u razgovore krene od "praznog papira".

Pozivu na sastanak odazvali su se predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Građanskog pokreta "URA", Demokrata, Radničke partije i kluba nezavisnih poslanika u Skupštini Crne Gore.

U nacrtu dokumenta se, između ostalog, predlaže saglasnost oko formiranja vlade građanskog jedinstva, čiji bi osnovni zadatak bio stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora. Do ostvarenja tog cilja trebalo bi bojkotovati parlament, smatraju u pokretu.

Protesti organizovani od strane pokreta "Odupri se 97.000", počeo je 2. februara ove godine otvaranjem afere "Koverat" o spornim donacijama odbjeglog biznismena, vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Mila Đukanovića uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Knežević je medijima dostavio snimak na kome se vidi kako on u svojoj kući u Zeti kod Podgorice, predaje tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepovići 97.000 eura kao donaciju vladajućoj partiji.

Knežević je osumnjičen za više malverzacija, kojima je navodno oštetio državu za više stotina miliona eura i za njim je raspisana međunarodna potjernica. Stijepović, koji je sada generalni sekretar predsjednika države Mila Đukanovića, je osumnjičen za pomaganje u pranju novca koji je primio od Kneževića.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG