Dostupni linkovi

Crnogorski demonstranti i opozicija postigli sporazum


Opozicione političke partije i predstavnici protesta "Odupri se 97.000" postigli dogovor o "Sporazumu za budućnost".
Opozicione političke partije i predstavnici protesta "Odupri se 97.000" postigli dogovor o "Sporazumu za budućnost".

Organizatori građanskih protesta "Odupri se 97.000" i opozicione političke partije su postigli dogovor o "Sporazumu za budućnost" – političkom dokumentu kojim se zahtjeva održavanje fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori koje će pripremiti tehnička Vlada.

Na sinoćnjem sastanku u Podgorici organizatori protesta i predstavnici opozicionih partija su dogovorili da svih 39 opozicionih poslanika, na protestnom skupu koji će se održati u subotu u Podgorici, pojave se na bini i potpišu Sporazum.

Član organizacionog odbora Džemal Perović je saopštio da će sadržaj Sporazuma biti prezentovan javnosti nakon što ga svi akteri potpišu.

Kako je dio učesnika razgovora potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE), usaglašena verzija Sporazuma je u manjoj mjeri modifikovana u odnosu na inicijalnu verziju koju je ponudio organizacioni Odbor građanskih protesta.

U usaglašenoj verziji, poslanici opozicije neće biti obavezni da bojkotuju Skupštinu Crne Gore, kako je to stajalo u prvoj verziji.

Protiv potpunog bojkota Skupštine Crne Gore je bio dio opozicionih stranaka, koje smatraju da je Skupština jedino mjesto sa kog opozicija može da se direktno obrati građanima.

Pročitajte i ovo:

Prema nezvaničnim informacijama, u usaglašenoj verziji Sporazuma je unesena odredba da Vlada građanskog jedinstva podržava nastavak evropskih integracija Crne Gore, čime je modifikovana prva verzija da "buduća vlada građanskog jedinstva neće uticati na promjenu spoljnopolitičkog kursa Crne Gore".

Zahtjevi za ostavkama najviših državnih funkcionera, čelnika tužilaštva, Javnog servisa i drugih institucija, ostaju aktuelni kao zahtjevi građana sa protesta.

Dokumentom organizatora protesta i opozicionih stranaka strane se obavezuju na saradnju u cilju formiranja vlade građanskog jedinstva čiji je zadatak da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.

Sastav vlade građanskog jedinstva je ostao isti kao i prvobitni prijedlog, da ministri budu izabrani po paritetnoj osnovi, po trećina iz partija vlasti, opozicije i redova nestranačkih ličnosti a da na čelu tehničke vlade ne može biti pripadnik stranaka sadašnje vlasti.

Potpisnici Sporazuma se obavezuju da neće učestvovati ni na jednim predstojećim izborima koji budu zakazani prije ispunjenja zahtjeva o formiranju Vlade građanskog jedinstva i ciljeva te Vlade.

Ovo je prvi put da se za istim stolom nađu sve opozicione stranke i organizatori protesta u Crnoj Gori.

Šesti građanski protest u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Sporazum o budućnosti predstavlja prvi dokument koji su potpisali svi protivnici vlasti predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića.

Građanski protesti u Podgorici, koje je podržala i opozicija, počeli 2. februara, a održavaju se subotom. Protesti na kojima se zahtijevaju ostavke su inicirani nakon što je osumnjičeni biznismen Duško Knežević objelodanio dokumente koji ukazuju na moguću korupciju u najvišim krugovima crnogorske vlasti.

XS
SM
MD
LG