Dostupni linkovi

Građanski sporazum za mirnu tranziciju vlasti


Peti protesti u Podgorici, ilustrativna fotografija
Peti protesti u Podgorici, ilustrativna fotografija

Građanski pokret „Odupri se - 97.000“ proslijedio je Sporazum svim političkim partijama u Crnoj Gori u kojem se zahtjeva formiranje Vlade građanskog jedinstva koja će pripremiti održavanje fer i slobodnih izbora, a u toj Vladi prema predlogu će učestvovati partije vlasti, opozicije i nezavisni intelektualci. Organizatori višenedjeljnih protesta očekuju odgovor opozicionih partija do kraja sedmice, a sa vladajućim partijama neće pregovarati već će se pojačati intentizitet protesta i pritisak na vlast.

Pet tačaka sporazuma o formiranju Vlade građanskog jedinstva predstavljaju mapu puta za mirnu tranziciju vlasti, saopštili su članovi organizacionog odbora građanskog pokreta „Odupri se - 97.000“. Neophodno je učešće kompletne opozicije, kao i da čelnici vlasti najprije podnesu ostavke, a zatim da se formira Vlada koja će pripremiti održavanje slobodnih i fer izbora. Zahtjeve je pročitao Slaviša Grubiša, član pokreta:

„Zajednički ćemo se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora. Vladu građanskog jedinstva će odlikovati karakteristike: izbor ministara na paritetnoj osnovi, jedna trećina predstavnika vladajuće većine, trećina predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti; na funkciji predsjednika Vlade građanskog jedinstva ne može biti predstavnik stranaka koje su sada na vlasti. Potpisnici neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim ili predsjedničkim koji budu zakazana prije ispunjenja osnovnog zadatka Vlade građanskog jedinstva. Potpisnici neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana saopštenih na protestima. Vlada građanskog jedinstva neće ni jednom svojom aktivnošću ili odlukom mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac Crne Gore.“

Peti građanski protest u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Građanski pokret očekuje odgovor opozicionih partija i potpise na dokument opozicionih poslanika do subote kada će na glavnom podgoričkom trgu biti održan novi protestni skup. Džemal Perović vjeruje da će kompletna opozicija prihvatiti plan mirne političke tranzicije, jer su na dosadašnjim protestnim skupovima svi navedeni zahtjevi već bili saopšteni:

„Suočeni smo sa golim dokazima korupcije i sa jednom upotpunjenom slikom sistema zarobljenih institucija koji su doveli do pogubnih posljedica, socijalnih razloga. Ovi protesti su i socijalni i politički. Ovo je mapa puta kako da se dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori. Da se to učini, ne onako kako je zaprijetio premijer Marković prevratom, nego mirnom tranzicijom. Upravo su klauzule koje su date garancija da će u Crnoj Gori biti sačuvan mir, ali da će se krenuti odlučno po prvi put poslije tridesetogodišnje vladavine (Đukanovića).“

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) i najviši državni funkcioneri - predsjednik države Milo Đukanović i premijer Duško Marković su odbacili mogućnost da podnesu ostavke. Predsjedništvo Demokratske partije socijalista je, podsjetimo, zaključilo da su protesti legitiman način ispoljavanja određenih stavova, uz ocjenu da je riječ o isključivo politički motivisanim skupovima. Predsjedništvo DPS-a je najavilo mogućnost razgovora sa kako su rekli, formalnim organizatorima protesta, ali bez bilo kakvih ultimatuma i bez mogucnosti za kompromise oko temeljnih vrijednosti moderne crnogorske države i drustva i funkcionisanja njenih institucija. Stav predsjednika Mila Đukanovića je, da je namjera da se protestima preuzme vlast u Crnoj Gori bez izbora.

Odgovarajući na ove stavove DPS-a Džemal Perović je rekao da sa Demokratskom partijom socijalista neće razgovarati sve dok ta partija smatra da neko drugi stoji iza organizacije protesta.

„Dokle god se bude spekulisalo da iza nas stoji neko drugi takve pozive za dijalog neće prihvatiti. Kad bude stigao ozbiljan poziv za dijalog, mi ćemo na pregovore ići zajedno sa ujedinjenom opozicijom“, rekao je Džemal Perović dodajući da vjeruje da će DPS prihvatiti zahtjeve o formiranju privremene Vlade nakon pojačanog pritiska građana na protestima: „Veoma je važno poslati poruku da smo mi garant stabilnosti, a ne Milo Đukanović. Uslijediće mnogo jači pritisci građana, mnogo veća masovnost protesta, pa će uslijediti pritisci spolja. Ovo je posljednja godina ovog režima, slažu se svi analitičari unutrašnji i spoljni“, kaže Perović.

'Ostavke do 15. marta ili se nećemo razići'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Podsjetimo, na Sporazum organizatora protesta je negativno reagovao odbjegli biznismen Duško Knežević, koji je prethodno otkrio koruptivne izborne i druge radnje u koje su upleteni visoki funkcioneri Demnokratske partije socijalista. Organizatori protesta su poručili Kneževiću da ne pokušava da prisvaja protest, već da ostane ono što jeste – svjedok pokajnik ili insajder.

„Sporazum budućnosti“ koji je predložio građanski pokret „Odupri se“ prihvatila je politička grupacija Demokratska Crna Gora Alekse Bečića.

"Sve što su do sada javno saopštili organizatori protesta Demokratska Crna Gora je odmah prihvatila i to bez ikakvih uslova. Smjena vlasti i promjena sistema vrijednosti je prioritet svih prioriteta, a dogovor sa organizatorima protesta je potreba većinske, građanske i nezadovoljne Crne Gore", kazao je generalni sekretar demokrata, Boris Bogdanović pozdravljajući sporazum.

Građanski pokret URA ocjenjuje zahtjeve prihvatljivim, te konstatuju da je tekst predloženog Sporazuma dobra osnova za buduću saradnju. Socijalistička narodna partija je najavila da će prihvatiti Sporazum ukoliko ostale partije učine isto.

Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića, Demokratski front i nezavisni poslanici su za Radio Slobodna Evropa saopštili da će se o tekstu Sporazuma oglasiti kada stranački organi prouče njegov sadražaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG