Dostupni linkovi

Da li su hrvatske službe vrbovale selefije u BiH?


Zajednica selefija u BiH, ilustrativna fotografija
Zajednica selefija u BiH, ilustrativna fotografija

Portal Žurnal u srijedu navečer je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. U Bosni i Hercegovini burne reakcije oko cijelog slučaja.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će, kako se navodi u saopštenju za javnost iz ove institucije, preduzeti hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Iz bh. Tužilaštva navode da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH.

"Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić biće pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za televiziju N1 izjavio kako već godinu i više to ministarstvo raspolaže sa obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušavala vrbovati, kako je rekao, bosanske državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom.

Hrvatska služba pokušavala vrbovati bosanske državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom: Dragan Mektić
Hrvatska služba pokušavala vrbovati bosanske državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom: Dragan Mektić

"Da to oružje kupe i da to transportuju u Doboju i tamo medžlisu, da se izmontira jedna takva operacija u kojoj bi se otkrilo naouružavanje i oružje, a ja to povezujem sa onom polemikom koju sam imao sa predsjednicom Hrvatske, kada je rekla deset hiljada terorista, Bosna i Hercegovina problem, ugrožava stabilnost regiona", kazao je Mektić.

O cijelom slučaju se izjasnio i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, koji se pominje u tekstu portala Žurnal, gdje se navodi da je Krešić više puta u javnosti iznosio tvrdnju da u BiH postoje teroristički kampovi.

Na ove tvrde, Krešić u saopštenju za medije navodi:

„Ovako izrečene lažne konstrukcije vjerojatno su pokušaj skretanja pozornosti sa istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala, a što glasno zagovaram u svom radu kroz cijeli mandat, a sve s ciljem stvaranja boljeg sigurnosnog ambijenta što je jamac cjelokupnog napretka BiH“, navodi se u saopštenju iz Krešićevog kabineta.

U objavljenom tekstu portala Žurnal se tvrdi i da je veza sa institucijama Republike Srpske bio novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je, čak, dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatskim tablicama. Đaković u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) o svemu kaže:

"Nažalost, ovo mogu samo bolesni umovi napisati, što se radi u ovoj državi. Nikada nisam imao nikakve veze sa bilo kojom obavještajnom službom, a ni sa Hrvatskom. Danas sam posalo i demant na sve strane i tražiću satisfakciju na sudu", poručuje Đaković.

BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose: Šefik Džaferović
BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose: Šefik Džaferović

I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je u četvrtak da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

"Inače, taj primjer, ako je tačan, i ranije izjave koje su dolazile iz Hrvatske na tu temu koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH, izmišljaju se razne brojke, to ne doprinosi dobrim odnosima između naših zemalja. BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose“, kazao je Džaferović.

Cijeli slučaj na konferenciji u Neumu, gdje se održava naučno-stručni skup pod nazivom "Evropski ustav za Bosnu i Hercegovinu", komentarisali su i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te predsjednik Hrvatske Andrej Plenković.

Čović je poručio da su navodi o involviranosti diplomata iz Hrvatske u vrbovanje selefija zbog prenošenja oružja u BiH samo odraz stanja u kojem se BiH nalazi, te je odbacio sve tvrdnje o tome.

"Ne čudi me da to ide preko institucija BiH, kada se nalazimo u stanju u kojem jesmo. Manipulirati na takav način, da dužnosnici jedne opcije to rade prevazilazi sve što sam očekivao od tih ljudi", kazao je Čović.

Hrvatske vlasti odbacuju Mektićeve optužbe

I hrvatski predsjednik Vlade je odbacio pisanje portala Žurnal.

"Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i sarađuje sa partnerima u tome. BiH nam je partner i tako će i ostati", izjavio je Plenković.

Istovremeno, na optužbe ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da su obavještajci i diplomati Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, oglasio se i Ured predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.

'Ured predsjednice nema namjeru komentirati ove potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije.'
- Ivana Crnić

Ivana Crnić, portparolka Ureda predsjednice Republike Hrvatske, kaže da "Ured predsjednice Republike Hrvatske nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske je navelo kako u cijelosti odbacuje, kako su naveli, "neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje koje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu saradnju dvije države na području borbe protiv terorizma, te negativno uticati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države".

Hrvatski sigurnosni sustav, dakle Sigurnosno-obavještajna agencija odbacuje Mektićeve izjave kao „neistinite i zlonamjerne“ i kao „političku instrumentalizaciju suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH“. Oni su od bh. sigurnosne agencije OSA zatražili službeno očitovanje o ovim navodima, i najavili da će o ovom slučaju obavijestiti i međunarodne partnere.

Prema riječima predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske Ranka Ostojića, 'nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave'.

Imamo obvezu zatražiti informacije: Ranko Ostojić
Imamo obvezu zatražiti informacije: Ranko Ostojić

"Ovo mogu argumentirano reći, jer ja da sam na njegovom mjestu, vjerojatno bi bilo uhićenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi. Od odgovornog ministra možete očekivati da o tome ne priča u medijima, već da policija uhiti počinitelja. To je jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. Ministarstvo vanjskih poslova će sigurno o ovome govoriti, a što se tiče Odbora, mi imamo obvezu zatražiti informacije", poručio je Ostojić.

Dvojica nezavisnih zastupnika, bivši socijaldemokrat Bojan Glavašević i bivši „mostovac“ i ministar unutarnjih poslova u vladi Tihomira Oreškovića Vlaho Orepić traže da se provjere Mektićevi navodi, a Orepić u svemu vidi i prste predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

„Bosna i Hercegovina i Hrvatska su jedinstven sigurnosni prostor kada su u pitanju islamisti, odnosno ekstremi po tom pitanju. Sigurnosnih izazova po tom pitanju sigurno ima, ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u Bosni i Hercegovini na čelu s gospodinom Čovićem“, kazao je Orepić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG