Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović i Vučić u misiji destabilizacije BiH


Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić, Beograd, 2017.
Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić, Beograd, 2017.

U najnovijoj analizi događaja na Balkanu, o kojoj u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govori direktor Instituta IFIMES​ Zijad Bećirović, zaključuje se da su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u zajedničkoj misiji destabilizaciji regije.

RSE: Možete li se najprije osvrnuti na analizu u kojoj govorite o štetnim posljedicama politike predsjednice Hrvatske na zemlje u regiji?

Bećirović: Moraću se vratiti na period ranije. Tuđman (Franjo) je smatrao da Hrvatska brani Evropu od muslimana i islama, a sada imamo novu situaciju u kojoj hrvatska predsjednica izmišlja novu opasnost, a to su islamski teroristi kojih, prema njenim informacijama, ima deset hiljada u Bosni i Hercegovini. Sada se ponovo Hrvatska pojavljuje kao "zaštitnik Evrope" od deset hiljada navodnih terorista. No, postoji ozbiljniji problem što se tiče BiH, jer je Hrvatska članica Evropske unije i NATO-a i te riječi imaju odjek. To je nanošenje otvorene štete Bosni i Hercegovini.

Niti je Hrvatska pregrađe kršćanstva, niti u Bosni i Hercegovini postoji deset hiljada islamskih terorista, i za sve bi trebali postojati dokazi. Međutim, Hrvatska ih nema, kao što ni Aleksandar Vučić nije ponudio nikakve dokaze kada je riječ o navodnom prisluškivanju ambasade Srbije u Makedoniji ili prisluškivanju makedonskih bezbjednosnih organa Srbije. To su priče rekla-kazala, ali, nažalost, dolaze od predsjednika jedne države ili predsjednice jedne države i imaju odjek u međunarodnoj zajednici, a Bosna i Hercegovina ne reaguje na način na koji bi trebala.

Imali smo reakciju vrhovnog poglavara Islamske zajednice, međutim, ovdje se radi o međudržavnim odnosima koji mogu nanijeti trajnu štetu samoj Bosni i Hercegovini na njenom putu i članstvu u NATO i Evropskoj uniji.

RSE: Pomenuli ste reakciju reisa Huseina efendije Kavazovića koji je zatražio da Hrvatska prestane sa "zlonamjernom kampanjom čiji je cilj diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Evropi". Slažete li se sa ovakvom ocjenom i šta mislite zbog čega niko od zvaničnih predstavnika, izuzev ministra sigurnosti i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nije reagovao na ove izjave?

Bećirović: Mislim da su svijetle tačke ministar Mektić (Dragan), koji je zadužen za sigurnost u BiH, on je reagovao na pravi način, kao i Denis Zvizdić (predsjedavajući Vijeća ministara BiH). Sve to govori u kakvom stanju se nalazi politička scena u BiH i da ne postoji koordinacija u vanjskoj poltiici.

Ovdje nije samo pitanje da se radi o BiH, Bošnjacima. Bosna i Hercegovina treba da zaštiti sve svoje građane, jer sutra može doći do napada na neku drugu etničku zajednicu koja živi u BiH.

Mislim da postoji dosta mehanizama kojima se može odgovoriti Hrvatskoj i tu je velika uloga Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje vodi vanjsku politiku, ali reakcije nema.

"BiH treba zaštititi sve svoje građane"
"BiH treba zaštititi sve svoje građane"

RSE: U kom kontekstu posmatrate djelovanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kada je u pitanje BiH, odnosno njegov djelovanje u, kako tvrdite, destabilizaciji Bosne i Hercegovine?

Bećirović: Kada pogledamo i hrvatsku i srpsku politiku, ona ima određene sličnosti, međutim, načini i stil su potpuno drugačiji. Hrvatska ima prilično "umiven" stil, mada ga je prevazišla hrvatska predsjednica, dok je politika Aleksandra Vučića poznata. Ako izuzmemo sve njegove hipoteke iz prošlosti i period preobrazbe u modernog političara, on je u dubini duše ostao srpski radikal.

Problem nastaje zato što Srbija želi jedan dio Bosne i Hercegovine, a to je Republika Srpska (RS), uključiti u svoje projekte Evroazije i navodne neutralnosti prema NATO-u, što je, u stvari, tipično miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Nije logično da pojedini članovi Predsjedništva BiH zastupaju interese druge države, a ne one koju predstavljaju.
– Zijad Bećirović

RSE: Da li se u tom kontekstu može dovesti i nedavna izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je rekao da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedno, teritorijalno i državno?

Bećirović: Aleksandar Vučić oko sebe ima ekipu ljudi što on misli, a ne smije ili ne želi kazati u određenom kontekstu. To su Aleksandar Vulin, Marko Đurić i Milorad Dodik. Tako da je Dodik sa svojom politikom i svojim angažmanom sa Vučićem i dalje favorit Beograda.

RSE: Koliko ovakve politike koje vode Hrvatska i Srbija mogu biti jake, s obzirom na nikakve reakcije Bosne i Hercegovine prema njima, pa i unutarstranačke sukobe koji traju godinama unutar BiH?

Bećirović: Postoje dva pristupa o tome. Prvi da nije dobro reagirati na sve te provokacije koje dolaze iz susjedstva, i drugi gdje treba vrlo jasno poslati poruke, ali koje ne trebaju slati lideri etničkih zajednica, to moraju slati institucije države. Nije logično da pojedini članovi Predsjedništva BiH zastupaju interese druge države, a ne države koju predstavljaju i na toj funkciji ih plaćaju poreski obveznici BiH.

Sve dok bude takva situacija, nećemo imati očekivanu reakciju vlasti Bosne i Hercegovine i biće prisutna ta natezanja da će svako naginjati, u zavisnosti kojoj etničkoj skupini pripada, pojedinoj državi. To je neka vrsta "pubertetskog" procesa kroz kojeg prolazi Bosna i Hercegovina u politici.

Iskreno, nadam se da će ta poltiika evoluirati i da će postojati zajednički stavovi koji brane državu Bosnu i Hercegovinu od ovakvih izjava. Ali, politički mobing u ovakvom kontekstu Hrvatske i Srbije, sa časnim izuzecima, će postojati.

Znači, Bosna i Hercegovina će biti i dalje pred snažnim političkim mobingom svojih susjeda i zvaničnog Beograda i zvaničnog Zagreba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG