Dostupni linkovi

Čovićevo slavljenje Republike Srpske


Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Gordan Duhaček, novinar portala index.hr za „Zašto“ govori o tome „Zašto Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, slavi neustavni Dan Republike Srpske?“ Naime, Republika Srpska juče je obilježila dan tog entiteta, što je praznik kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju Hrvata

„To je zapravo očekivano, s obzirom da su on i Milorad Dodik prethodno potpisali i postizbornu koaliciju, a imaju već dugi niz godina dobre odnose sa kojima se Čović diči, tako da to nije iznenađujuće, ali je problematično iz više razloga. Jedan od tih razloga je što je sam Dan Republike Srpske proglašen neustavnim, a postoje i politički i povijesni razozi u smislu da je Republika Srpska nastala, između ostalog, na etničkom čišćenju Hrvata koje sad Čović predstavlja u BiH. Tako da ideja da on dolazi slaviti zajedno sa Dodikom Dan RS iz koje su etnički očišćeni Hrvati je sasvim suluda“, stava je Duhaček.

Mlaka reakcija u Hrvatskoj

„Najnoviji komentari u Hrvatskoj od strane članova Vlade je da oni zapravo, što se kaže u Zagrebu, ne bi se htjeli miješati. To jeste, izbjegavaju komentarisati Čovićev dolazak u Banjaluku, što jeste vrlo problematično iz jednostavnog razloga što se hrvatska vanjska politika proteklih nekoliko mjeseci pretvorila u lobistu za Dragana Čovića unutar Evropske unije. Premijer Plenković je pokrenuo cijelu diplomatsku ofanzivu hrvatske vanjske politike unutar Evropske unije koja se bavi baš time da se u BiH promijeni Izborni zakon prema željama Dragana Čovića“, dodaje Duhaček.

„Sa druge strane, Dragan Čović odlazi na proslavu Dana RS i time dovodi Hrvatsku u prilično neugodnu poziciju i očito ga nije briga za to“, naglašava Duhaček.

Čovićevo prisustvo komentarisao je i novinar Senad Pećanin.

„Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, je jedini političar u regionu koji plače nad sudbinom Vukovara i slavi Republiku Srpsku.”

I psiholog Srđan Puhalo.

“Čović bio na proslavi Dana RS, danas u ovom entitetu živi 3% Hrvata u odnosu na prije rata, ali moramo se okrenuti etnički čistoj budućnosti.”

Diplomatski skandal

Svojevrsni diplomatski skandal izazvao je i ambasador Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio koji je takođe bio na proslavi Dana Republike Srpske. Pozvan je na konsultacije u Zagreb zbog toga, a reagovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

“Zgrožen sam prisustvom ambasadora RH Del Vechia na proslavi neustavnog “DanaRS“, kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Duhaček takođe smatra da je ovo ogromni diplomatski skandal.

„Postoje dvije opcije, ili je veleposlanik Del Vechio otišao na svoju ruku u Banjaluku na tu proslavu, zapravo imamo nekog diplomatskog odmetnika. A druga opcija je da je on otišao tamo sa znanjem Ministarstva vanjskih poslova i u skladu sa hrvatskom državnom politikom. I jedno i drugo je skandal. Sa jedne strane, kakva je to diplomatija u kojoj veleposlanici rade šta hoće i što je protivno službenoj državnoj politici, a sa druge strane ako je službena državna politika takva da proizvodi skandal i da je cijela hrvatska javnost šokirana time da je veleposlanik bio u Banjaluci, onda se njega pretvara u žrtvenog jarca, nekoga koji bi trebao visiti umjesto ministrice vanjskih poslova ili samog premijera koji je formulirao takvu politiku da ona automatski proizvodi skandal“, kaže Duhaček.

Smatra i da će Del Vechio nastradati u karijernom smislu.

„Ovo ekspresno povlačenje u Zagreb je zapravo znak da je on napravio nešto što je neoprostivo u nekakvom kontekstu veleposlanika odnosno diplomatije. A što se tiče odnosa službenog Zagreba, Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar Kitarović, prema HDZ BiH i Čoviću on će vjerovatno ostati nepromjenjen. Oni su se odlučili za tu politiku u kojoj oni zapravo funkcioniraju kao produžena ruka Čovićevih političkih ideja, što ja mislim da je posve promašena i pogubna za Hrvatsku, ali dok su na vlasti izgleda da su odlučili kako će baš ići u tom pravcu“, zaključio je Duhaček.

XS
SM
MD
LG