Dostupni linkovi

Zašto je Pupovac nezadovoljan?


Lider hrvatskih Srba Milorad Pupovac ne daje jasne izjave

Vodstvo stranke srpske manjine u Hrvatskoj, koja je dio HDZ-ove vladajuće koalicije već neko vrijeme šalje poruke da je nezadovoljno. Lider hrvatskih Srba Milorad Pupovac ne daje jasne izjave, a moguća tumačenja njihovog ponašanja idu od nezadovoljstva provođenjem obećanih programa za manjine do taktičkog razlaza pred skore izbore za Europski parlament.

Nedodjeljivanje 5 milijuna eura za obnovu elektroenergetske mreže prema naseljima gdje većinski žive pripadnici srpske manjine, ogorčenost zbog nedavnog spaljivanja velike lutke Milorada Pupovca i male lutke Andreja Plenkovića na karnevalu u Kaštelima pored Splita, ili predizborno prestrojavanje pred izbore za Europski parlament u svibnju - to su motivi o kojima mediji špekuliraju u tumačenju poruka Milorada Pupovca o nezadovoljstvu svojim članstvom u vladajućoj koaliciji pod vodstvom HDZ-a. O čemu se radi?

„Ja mislim da se radi o uzajamnom otvaranju prostora prema biračima“, kaže za Radio Slobodna Europa urednica na Hrvatskoj radio-televiziji i politička analitičarka Jasmina Popović.

Po njenoj ocjeni, Plenkoviću je dosadilo da ga desnica stalno proziva kako Pupovac vlada državom umjesto njega, kako bi zauzvrat tri glasa SDSS-a bili u vladajućoj većini, a i Pupovcu treba homogenizacija njegovih birača, jer se na lokalnim izborima u Lici vidjelo da se i njihovo biračko tijelo raslojilo.

„Dakle, oni su u ovom trenutku jedan drugome – osobito kada uzmemo u obzir sve izbore koji nam slijede - postali neka vrsta utega, i - ne znam jesu li se dogovorili – ali mislim da se negdje načelno razmišlja da se trebaju rasteretiti jedan drugoga, kako bi prema svojim biračima mogli nastupiti sa novim obećanjima, novim pozivima ili novom željom za homogenizacijom biračkog tijela – i HDZ-ovog i SDSS-ovog. Tako da ja mislim da u ovom trenutku to njima odgovara“, kaže Popović.

Plenkoviću je dosadilo da ga desnica stalno proziva kako Pupovac vlada državom umjesto njega, ocjenjuje Jasmina Popović
Plenkoviću je dosadilo da ga desnica stalno proziva kako Pupovac vlada državom umjesto njega, ocjenjuje Jasmina Popović

Naime, podsjeća naša sugovornica, Plenkovićeva Vlada ne ovisi o tri glasa Samostalne demokratske srpske stranke, i sada se otvara prostor da se uzajamno kritizira ono s čime se nije bilo zadovoljno:

„A sa druge strane, uvijek se može iza toga reći – nije to ništa bitno i važno, ostajemo zajedno, a možemo se i razići, pa ćemo nakon izbora, kada vidimo novi odnos snaga, ponovno moći ući u neke kombinacije i koalicije.“

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin, ujedno i ustrajni zagovaratelj svih Pupovčevih poteza, kaže za RSE kako se radi o nezadovoljstvu Pupovca provođenjem obećanih projekata i stanjem manjinskih prava, i da tu Pupovac nije usamljen:

„Ovako su dovedena u pitanje u smislu da se ne izvršava operativni plan koji je dogovoren. Jer to je bit! Bit nije sada ni u kakvim epohalnim stvarima koje ne postoje već duže vrijeme, već je bit u tome što se već dulje vrijeme ne izvršava ono što smo dogovorili. Ako je u pitanju jedna manjina, a nije, nego u pitanju je većina manjina ili sve, onda se treba početi razgovarati.“

Ako u tom grmu leži zec, onda će dio odgovora na otvorena pitanja javnost dobiti već na sjednici hrvatske Vlade u petak. „Ova Vlada i većina u najvećoj mjeri, gotovo 100 posto, provode programe za manjine i o tome će biti govora na idućoj sjednici Vlade. Pupovčevo nezadovoljstvo se odnosi na odnos prema srpskoj manjini“, rekao je novinarima u srijedu predsjednik HDZ-ovog parlamentarnog kluba Branko Bačić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG