Dostupni linkovi

Tko stoji iza napada na Plenkovića i Pupovca?


Andrej Plenković i Milorad Pupovac
Andrej Plenković i Milorad Pupovac

U Vukovaru Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) najavljuje prosvjede protiv HDZ-ove Vlade, dvije glasne veteranske udruge prozivaju Plenkovićevog koalicijskog partnera, Milorada Pupovca.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posljednjih je tjedana meta napada zdesna.

HDZ-ov vukovarski gradonačelnik najavljuje prosvjede protiv HDZ-ove vlade zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u Vukovaru 1991., dvije među brojnim veteranskim udrugama prozivaju Milorada Pupovca dovodeći objektivno u pitanje stabilnost Plenkovićeve Vlade gdje stranka srpske manjine daje važna tri glasa za parlamentarnu većinu, i nekima se čini kao da se ponavljaju desni prosvjedi s kraja mandata vlade lijevog centra Zorana Milanovića 2013.

Udruga veterana gardijskih brigada i udruga veterana specijalne policije - vrlo aktivne na prosvjedu "šatoraša" u Milanovićevo vrijeme - zatražile su da Sabor održi tematsku sjednicu na kojoj bi se zastupnici očitovali o postupcima Milorada Pupovca, pogotovo o njegovom sudjelovanju na skupu u Bačkoj Palanci, na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjednačio Hrvatsku sa nacističkom Njemačkom.

Na toj sjednici oni traže da se i Pupovac očituje o "Oluji", ratu u Hrvatskoj i Vučićevoj politici, te o tome podržava li je lider srpske manjine u Hrvatskoj.

Premijer Plenković kazao je kako je prosvjed oko ratnih zločina providni pokušaj rušenja parlamentarne većine, a što se tiče prozivanja Pupovca od strane dviju veteranskih udruga, evo kako je on to protumačio.

"Neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čini se da je dobio ozbiljan ukor pa sada odriče bilo kakvu političku konotaciju prosvjedima najavljenim za sljedeći mjesec i tvrdi da je Plenković najbolji premijer do sada.

Što se tiče zahtjeva braniteljskih udruga, politička analitičarka i bivša premijerka Jadranka Kosor za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako se Plenkoviću vraća bumerang kojeg je sam bacio podržavajući prosvjede grupe veterana, "šatoraša", potkraj mandata Milanovićeve Vlade.

"Aktivnosti poput odlaska u šator i potpora braniteljima se na neki način vraćaju i mislim da – ako ljudi u politici nešto ne čine i nisu u stanju precizno artikulirati svoja stajališta oko nekih nedemokratskih procesa – da ih to onda dočeka iza političkog zavoja", ocjenjuje Kosor.

Socijaldemokratski (SDP) zastupnik i bivši ministar branitelja Predrag Matić Fred, pod čijim prozorom su "šatoraši" 555 dana prosvjedovali, u izjavi za RSE kaže kako je uvjeren da iza najave prosvjeda u Vukovaru i napada na Pupovca stoji bivši prvi čovjek HDZ-a, a slaže se oko "šatoraša".

"Jedna je riječ vezana uz to, a to je - Karamarko! (Tomislav Karamarko, bivši šef HDZ-a, prim. aut.) Ja sam siguran da se u tome prepoznaje njegov rukopis, jer imena koja se kriju iza svih tih akcija su takozvani 'njegovi ljudi'. Plenkoviću, podržavao si šato, a znate ono: tko se šatora laća, od šatora će i poginuti, ako možemo parafrazirati staru poslovicu", ističe Matić Fred.

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Predrag Matić Fred se slaže da svaki ratni zločin mora biti kažnjen, ali – o čemu mi to pričamo, pita.

"Treba podsjetiti da je od 27 godina hrvatske neovisnosti preko 20 godina na vlasti bio HDZ, što znači da su oni po tom pitanju mogli raditi što su htjeli, kada su htjeli, na način kako su htjeli – a nisu! I čudno da je to sad nakon 27 godina odjednom postalo interesantno!?!", riječi su Predraga Matića Freda.

On misli da je tajming prosvjeda u Vukovaru, sredina listopada, namjerno izabran kako bi bio uvod u obilježavanje obljetnice pada Vukovara u studenom, obilježavanje koje je pred pet godina poslužilo za manifestiranje moći HDZ-a koji je manipulirao tamošnjim braniteljskim udrugama, a sada možda za manifestiranje moći Karamarka i njegovih ljudi.

Za razliku od mnogih koji tvrde da iza svega stoji krajnja desnica izvan ili unutar HDZ-a, Jadranka Kosor, koja je i sama bila predsjednica HDZ-a, kaže kako iz ovih prosvjeda, a pogotovo iza prozivanja Pupovca, stoji u stvari dobar dio HDZ-ovog članstva.

"Veći dio HDZ-a je takav, veći dio HDZ-a zaista ne odobrava neke postupke, i zaista ne odobrava činjenicu da jedan od njihovih glavnih koalicijskih partnera zapravo suflira tamo u Bačkoj Palanci Aleksandru Vučiću koji na najniži način – meni se to tako čini – pokušava uvijek iznova poniziti Hrvatsku", riječi su Jadranke Kosor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG