Dostupni linkovi

Državni vrh Srbije sa patrijarhom o Kosovu


Vučić i Irinej u Beograd, 2016.
Vučić i Irinej u Beograd, 2016.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će o svim dešavanjima o Kosovu obaveštavati patrijarha Irineja, kao i da će uvek biti spreman da sasluša mišljenje i stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vučić je to rekao posle sastanka u Srpskoj patrijaršiji, gde je sa premijerkom Srbije Anom Brabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem razgovarao sa predstavnicima SPC povodom Platforme koju je usvojila Skupština Kosova.

"Mi ćemo njegovu svetost i sve druge obaveštavati o daljim i budućim potezima", rekao je Vučić i dodao da je “situacija u kojoj se Srbija nalazi teška, ali da srpski narod i srpska država neće ostati na cedilu”.

Predsednik Srbije je kazao da su patrijarhu doneli tekst Platforme, za koju je rekao da je "pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize, a ne rešavanje problema".

"Mi smo tačku po tačku i prncip po princip obrazložili patrijarhu i obrazložili koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi", rekao je Vučić.

Patrijarh Irinej je kazao da su sastanci predstavnika države i crkve potrebni kako bi se čuli stavovi i predložio da oni budu održavani češće, "baš onako kako se budu javljali problemi" o Kosovu.

"Bitno je da imamo isto mišljenje o problemu i o tome kako da reagujemo. To je bila glavna tema našeg sastanka. Smatram da su ovakvi sastanci u našim prilikama veoma potrebni i poželjno je da budu što češći, upravo kako se problemi javalju kako bismo bili upoznati", rekao je Irinej.

Premijerka Ana Brnabić je u petak, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane nakon što je Skupština Kosova usvojila platformu za pregovore sa Srbijom, najavila da će državni vrh sa patrijarhom Irinejom razgovarati o situaciji na Kosovu.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

XS
SM
MD
LG