Dostupni linkovi

Hejl: Beograd i Priština da prekinu provokacije i obnove dijalog


Hejl sa srpskim predsednikom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Američki državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl (David Hale) pozvao je u petak Srbiju i Kosovo da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog, a vlasti u Prištini da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga... SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", objavila je ambasada SAD na svom Tvitrer nalogu uz fotografiju sa sastanka Vučiča i Hejla koji je odražn u petak ujuto u Beogradu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot napisao je na Tviteru da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak, ali da budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je američkom držvanom podsekretaru Dejvidu Hejlu da će Srbija "u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom" i dodao da će stav Beograda biti "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst".

To je saopšteno iz Vučićevog Kabineta nakon sastanka predsedenika Srbije sa američkim zvaničnikom.

U saopštenju se navodi da je Vučić na sastanku sa Hejlom rekao da je Platforma za dijalog sa Beogradom, usvojena 7. marta u Prištini, "u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom".

Vučić je rekao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije", dodaje se u saopštenju.

Hejl se tokom dana sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, kao i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

U razgovoru sa Hejlom Brnabić je ocenila da platforma o dijalogu sa Srbijom, koja je 7. marta usvojena u Prištini, predstavlja poslednji u nizu poteza Prištine koji nedosmisleno ukazuje na to da tamošnji politički lideri rade sve da bi opstruirali postizanje dogovora Srba i Albanaca.

Američki podsekretar sa premijerkom Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Kako je saopšteno iz Vlade nakon sastanka sa Hejlom, Brnabić je rekla da su nesprovođenje Briselskog sporazuma, uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, formiranje vojske tzv. Kosova i usvajanje platforme potezi koji imaju isti cilj, a to je prekid dijaloga Beograda i Prištine i radikalizacija odnosa.

Ona je dodala da je Beograd kroz odgovornu politiku pokazao da je čvrsto pri stavu da je dijalog jedini instrument za postizanje kompromisnog rešenja i dugoročne normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Američki zvaničnik je preneo da će SAD nastaviti da insistiraju na ukidanju taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se dodaje, Hejl je iskazao zahvalnost Beogradu na nepreduzimanju recipročnih mera, i preneo da se SAD nadaju da će sporazum Srba i Albanaca biti postignut, kako bi se osigurala stabilnost u regionu i omogućio brži ekonomski razvoj. Prema njegovim rečima, takav dogovor mora biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka, Hejl je istakao značaj nastavka dijaloga i procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja je važna za "sveukupnu stabilnost regiona Zapadnog Balkana i u tom smislu je preneo podršku SAD postizanju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine", navelo je ministarstvo.

Dačić je upoznao sagovornika sa problemima koji su doveli do obustavljanja Briselskog dijaloga i naglasio "nespornu opredeljenost za nastavak razgovora u cilju postizanja trajnog i održivog rešenja".

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, naveo je da je "podsekretar Hejl doputovao u Beograd kako bi ohrabrio Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod okriljem EU".

"Vašington je na strani hrabrih lidera koji biraju mir umesto podela", napisao je Skat na tviteru.

Uoči posete Srbiji, Dejvid Hejl je za list Danas rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, ali da rešenje mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu.

“SAD neće davati recept za rešenje. Verujemo da ono mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona", rekao je Hejl za list Danas.

On je takođe pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz Srbije.

Hejl je treći po rangu zvaničnik Stejt dipartmenta, a u Beogradu će, kako je ranije preneo Glas Amerike sa zvaničnicima Srbije razgovarati o bilateralnim odnosima, ali će založiti i za povratak dijalogu, da bi se normalizovali odnosi sa Kosovom.

Hejl će dan nakon posete Srbiji, 9. marta posetiti Kosovo, gde će u Prištini imati sastanke sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Glas Amerike navodi da se očekuje da tokom tih susreta naglasi istorijsku priliku da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG