Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Ne smemo da im damo Kosovo


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej izjavio je u četvrtak u Gračanici da Crkva nikada nije menjala svoj stav po pitanju podela Kosova.

"Njen je stav - tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar", izjavio je on tokom posete manastiru Gračanica u društvu patrijarha antiohijskog i svega Istoka Jovana X i velikodostojnika Pravoslavne crkve. Oni su u dvodnevnoj poseti Kosovu.

"Nikakva podela, ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo", rekao je Irinej.

On je dodao da je položaj Srba na Kosovu možda teži nego ikada, ali da se moraju svi boriti za opstanak.

"Dok smo ovde, to je naše, ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima. Bilo je mnogo teških vremena u prošlosti. Moramo učiniti sve da i ovo prođe. Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi, ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ponovo postati ovde gde jesmo i ostati za svagda", kazao je Irinej.

XS
SM
MD
LG