Dostupni linkovi

Požarevac tvrdi da ne otkupljuje 'Bambilend' od Marka Miloševića


Bazen nekadašnjeg "Bambi parka" u Požarevcu
Bazen nekadašnjeg "Bambi parka" u Požarevcu

Grad Požarevac demantovao je navode pojedinih medija da planira da otkupi deo prostora nekadašnjeg "Bambi parka" od sina bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, Marka Miloševića, i da je za te svrhe iz gradskog budžeta izdvojeno 18 miliona dinara (oko 152 hiljade evra).

"U Odluci o budžetu Grada Požarevca za 2019. godinu nisu planirana sredstva za kupovinu dela Bambi parka od preduzeća 'Madona' d.o.o Požarevac koje je u likvidaciji, u iznosu od 18 miliona dinara", navodi informativna služba Grada Požarevca u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

Kompleks zabavnog "Bambi parka" u Požarevcu, rodnom gradu porodice Milošević na osamdesetak kilometara istočno od Beograda, izgradili su 1999. godine, za vreme NATO intervencije na tadašnju SRJ, firma "Madona", Marka Miloševića, i kompanija "Bambi".

Podignut je na površini od 2,5 hektara koje im je besplatno ustupio grad. Uz diskoteku "Madona" u Požarevcu, "Bambilend" bio je jedan od simbola vlasti porodice Milošević devedesetih godina.

Čitav kompleks, na oko kilometar od centra Požarevca, gde su se nalazile drvene kućice, jedrenjak, fontana, tobogan, kiosci, bazen, lavirint, vidikovac, tereni za sportove, godinama je ruiniran.

Rekviziti su dotrajali ili uništeni, bazen je ispunjen vodom zelene boje od žabokrečine, a ceo prostor je prekriven đubretom i korovom. Iako na svakom koraku vrebaju opasnosti poput otvorenih šahtova, rupa, delova metalnih ograda i stakla, prostor je neograđen i dostupan svima koji tuda prolaze.

"Planom generalne regulacije koji je u izradi planira se da namena ovog prostora-lokacije koji se naziva 'Bambi park', bude predviđen za sportsko - rekreativne i komercijalne sadržaje. Obzirom da se na tom potezu već nalaze sportsko - rekreativni sadržaji: Sportska hala, bazen, teniski teren, košarkaški teren, stadion, Požarevački hipodrom...", navode iz informativne službe Grada Požarevca.

Nije, međutim, navedeno na koji način će biti regulisana vlasnička struktura. Kako su preneli požarevački mediji, Grad Požarevac je 2017. godine od koncerna "Bambi" preuzeo veći deo zemljišta. Ostalo je, međutim, nerešeno oko 60 ari, u vlasništvu Miloševićevog preduzeća "Madona".

Marko Milošević napustio je Srbiju odmah nakon demonstracija 5. oktobra 2000. godine kojima je srušena vlast njegovog oca i otišao u Rusiju. U februaru 2003. pridružila mu se i majka Mirjana Marković. Oboje su u toj zemlji 2006. godine dobili politički azil.

Marko Milošević je 2011. godine u Srbiji oslobođen optužbi za prebijanje aktivista "Otpora" u Požarevcu zbog zastarelosti slučaja. Nakon postupka koji je trajao 15 godina, Mirjana Marković osuđena je prošle godine u Beogradu na godinu dana zatvora zbog nezakonite dodele stanova.

XS
SM
MD
LG