Dostupni linkovi

Miloševićeva porodica trajno zbrinuta u Rusiji


Marko Milošević i Mirjana Marković, foto iz arhive B92
Marko Milošević i Mirjana Marković, foto iz arhive B92
Očekivanje srpske javnosti da će Mirjana Marković i Marko Milošević, koje ovdašnje pravosuđe potražuje godinama, konačno sesti na sudsku klupu i odgovoriti na optužbe nestalo je po povratku Zagorke Dolovac, državne tužiteljka Srbije, iz Moskve.

Ona je izjavila da “ima utisak da je Rusija donela konačnu odluku da pruži utočište Miloševićevoj porodici” što je, kako je rekla, dogovoreno posle 5. oktobra 2000. godine kada je sprečeno krvoproliće u Srbiji i kada je Slobodan Milošević priznao rezultate demokratskih izbora i potom se povukao sa vlasti.

Kako nije precizirala ko je postigao dogovor, nameće se pitanje da li je pored Moskve i porodice Milošević u tome učestvovala i tadašnja nova vlast.

Zoran Živković, jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije i kasnije predsednik srpske Vlade, za naš program kaže da se tako nešto nije dogodilo.

“DOS nije imao nikakve dogovore sa Slobodanom Miloševićem, sa njegovom porodicom, ili sa njegovim režimom. Prema tome, nije napravljen nikakav
Slobodan Milošević i Nebojša Pavković, foto iz arhive FoNeta
Slobodan Milošević i Nebojša Pavković, foto iz arhive FoNeta
trojni pakt o tome. Jedino ostaje sumnja oko toga šta su na sastanku šestog ili sedmog oktobra 2000. ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov, novi jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica, Slobodan Milošević i načelnik vojnog generalštaba Nebojša Pavković. Pošto je to bio tajni sastanak kom nije prisustvovao niko iz DOS-a osim Koštunice. Šta su oni pričali to je tajna već dvanaest godina. A kako su Mirjana Marković i Marko Milošević uspeli tada da pobegnu u Rusiju je pitanje na koje je danas teško dati odgovor. Oni tada nisu imali nikakvu optužnicu niti im je bilo zabranjeno da izađu iz zemlje”, navodi Živković.

Mirjana Marković i Marko Milošević, supruga i sin pokojnog jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, imaju azil u Rusiji. Nakon epiloga pravosudnog sastanka u Moskvi, stiče se utisak da je ovdašnja vlast zatvorila priču koja se tiče ove porodice.

Srpski nacionalistički lobi u Rusiji

Dragan Hadži Antić, porodični prijatelj Miloševićevih i jedan od ključnih ljudi zloglasne Jugoslovenske levice koja je vladala devedesetih, kaže za naš program da apsolutno nema sumnje da su Rusi pomogli Mirjani i Marku Miloševiću i ovako odgovara na pitanje da li je za to postojao dogovor:

“Naravno. Pa kako sa kim? Ko nekome može da pruži zaštitu osim ruskih vlasti. A taj dogovor je verovatno napravio neko ko je obećao predsedniku
Dragan Hadži Antić, foto: Kurir
Dragan Hadži Antić, foto: Kurir
Miloševiću da će mu zaštititi porodicu. I to je učinio neko iz ruske vlasti. Sigurno da ne mogu da borave tamo bez njihove saglasnosti. U tome ne vidim neki njihov poseban interes, osim što su hteli da pomognu predsedniku Miloševiću. A ja se redovno čujem telefonom sa Mirom Marković. Kako da ne. Evo, upravo sam objavio Mirinu novu knjigu. Zove se “Prognana i neizgubljena”. Eto, vidite šta ona radi tamo. Mira piše, a ja joj štampam knjige.”

Dok u Rusiji piše knjige, Mirjana Marković je u Srbiji zajedno sa sinom Markom osumnjičena su za šverc cigareta tokom devedesetih, suđenje za nelegalnu dodelu stanova traje joj godinama, dok je Marko zbog zastarelosti slučaja oslobođen za prebijanje aktivista “Otpora” u Požarevcu.

Andrej Šari, novinar Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa, kaže za naš program da će ti postupci gotovo sigurno biti okončani bez njihovog prisustva jer uživaju zaštitu Rusije. Šari ne veruje da je postpetooktobarska vlast učestovala u dogovoru, ali smatra da jesu strukture koje imaju tradicionalno dobre veze sa Moskvom.

“Jasno je da su za vreme Slobodana Miloševića vođeni razgovori sa Rusijom o tome da mu se zaštiti porodica kada ode sa vlasti. Njegov brat
“Jasno je da su za vreme Slobodana Miloševića vođeni razgovori sa Rusijom o tome da mu se zaštiti porodica kada ode sa vlasti", kaže Andrej Šari.
Borislav Milošević, koji je bio jugoslovenski ambasador u Moskvi, je zaštitnik interesa njegove porodice u Rusiji. On tamo i dalje ima svoj biznis. Jasno je da u Rusiji postoji srpski nacionalistički lobi. To su neki biznismeni, niko nije nikakav politički činilac, ali svoj interes imaju. I u tišini mogu da ugovore nekakve stvari. Sigurno da nekakav prećutni dogovor postoji, jer u suprotnom ne bi bilo ni Mire i Marka u Rusiji”, ocenjuje Šari.

Činjenicu da Beograd želi dobre odnose sa Moskvom, koja ovako postupa u slučaju porodice Milošević, Zoran Živković vidi kao politiku koja je ugrozila i evrointegracije Srbije.

“Ta politika je nejasna i mnogim građanima Srbije, a kamo li mnogima u Briselu. Koji se pitaju zašto Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, ako joj je Rusija bliža od Evrope", smatra Živković.

Andrej Šari zaključuje da je priča oko porodice Milošević završena, da će živeti u Rusiji dokle god to žele, i nema dilemu zašto Moskva štiti ova lica sa interpolovih poternica.

“Rusija uvek ima neku svoju igru. I ako ima neke svoje adute, ona ih ne koristi tek tako. Zašto bi Moskva sada otpratila Miru i Marka u Beograd. Nema ni jednog razloga, osim nastojanja da se zadovolji pravda i zarad demokratskog razvoja Rusije. Ali Ruska vlada nije baš takva”, zaključuje Šari.

Mirjana Marković je počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi, dok Marko Milošević ima biznis u Kazahstanu i na jugu Sibira. Oboje se retko pojavljuju u javnosti, što se tumači kao deo dogovora sa ruskim vlastima.
XS
SM
MD
LG