Dostupni linkovi

Marko u Rusiji, prebijanje 'Otporaša' bez kazne


Marko Milošević
Marko Milošević
Sin bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Marko Milošević, ponovo se nije pojavio na suđenju u Požarevcu, gde ga Nebojša Sokolović, bivši član pokreta „Otpor“ koji se borio protiv Miloševićevog režima, tereti za teško prebijanje.

„Direktno sam dobio udarac u slepoočnicu od jednog od njih, da sada ne pominjem imena... Jedan od aktera te tuče bio je sam marko Milošević, koji mi je pištoljem razbio levu arkadu“ - tako se 2. maja 2000. godine seća Nebojša Sokolović, član “Otpora”, pokreta koji je predstavljao simbol protivljenja građana Srbije režimu Slobodana Miloševića.

Iako je od tada prošlo 11 godina, Sokolović i još dvojica Otporaša koja su zajedno s njim pretučena u strogom centru Požarevca, grada u kome se nalazi porodična kuća Miloševića, i dalje se pred sudom bore da napadači budu kažnjeni.

Slučaj je međutim ponovo odložen, ovog puta iz proceduralnih razloga. Zbog toga, njihov advokat Dušan Cvejić, traži da slučaj preuzme država.

“Mi, jednostavno, smatramo da država mora da ovde preuzme gonjenje i da zaštiti građane”
, kaže Cvejić.

Proceniti rad sudija

Slučaj požarevačkih Otporaša se pred sudom prvi put našao još davne 2001. godine. U septembru prošle godine, sudija Gordana Vidojković, odlučila je da se krivično gonjenje prekine, usled zastarelosti. Takvu odluku je međutim oborio Apelacioni sud, ali je slučaj sada ponovo dodeljen istoj sudiji.

Pravnica Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da iako to što Marko nije u Srbiji otežava posao, mnogo toga zavisi i od dodeljenog sudije. Ona dodaje da spori procesi bacaju i senku na ceo proces reforme pravosuđa, koji je, između ostalog, sudstvo trebalo da učini efikasnijim.

Pripadnici Otpora iz Požarevca u autobusu prilikom dolaska u Beograd, septembar 2000.
„Sada bi trebalo da se procenjuje rad tih novoizabranih sudija, pa da se vidi da li oni zaista učestvuju u toj reformi pravosuđa na pravi način... I onda, kada se pojavi slučaj Marka Miloševića, vi u stvari imate taj u javnosti utisak, čak iako možda postoje proceduralne prepreke, sudije čine sve da predmeti zastare, u situacijama u kojima su okrivljeni ličnosti iz javnog života“, ocenjuje Vesna Petrović.

Otporaši iz Požarevca su među mnogima koji su na svojoj koži osetili bes porodice koja je po svaku cenu pokušavala da se održi na vlasti dok su se približavale petooktobarske promene. Sam Marko Milošević lično je bio predmet tužbe zbog još jednog prebijanja članova „Otpora“.

Čak je i interpol za njim raspisao poternicu zbog sumnje da je motornom testerom pretio Otporašu Zoranu Milovanoviću. Od toga se međutim odustalo, jer je Milovanović 2005. iznenada promenio iskaz. Milovanović je se u međuvremenu učlanio u danas opozicionu Novu Srbiju, koju predvodi Velimir Ilić, ministar iz vlade Vojislava Koštunice.

Ne koči politika


Sam Ilić, tada je u više TV nastupa govorio da je lično zamolio Milovanovića da oprosti Miloševiću, jer je “ljudski praštati”. Na dodatna novinarska pitanja o tome, odgovarao je drsko.

Ilić: Da li Marko ima još neko nedelo osim jedne ulične tuče? Ako je samo ostala jedna tuča, za vreme tolike nesreće...

Novinarka:
To ne sporim, ali ovo delo postoji...

Ilić:
Ma nećemo da polemišemo! Vi ste jedna naporna devojka i mnogo pričate gluposti!

Iako se oslobodio optužbi za pretnje motornom testerom, za sinom Slobodana Miloševića na snazi je još jedna interopolova poternica. Pred Specijalnim sudom u Beogradu, protiv njega se vodi postupak zbog sumnji da je jedan od glavnih organizatora šverca duvana u periodu od ’96. do 2001. godine.
Iako se oslobodio optužbi za pretnje motornom testerom, za sinom Slobodana Miloševića na snazi je još jedna interopolova poternica.


Marko je, zajedno sa majkom trenutno u Rusiji, u kojoj su dobili status izbeglica. Po mišljenju predsednika Političkog saveta vladajuće Demokratske stranke, Dragoljuba Mićunovića, inače velikog opozicionog protivnika Miloševiću devedesetih godina, proces protiv Marka Miloševića ne koči politika, već upravo to što je van zemlje.

„Problem tih poternica je stav Rusije – da li ima azil ili nema. S druge strane, ne znam dokle je to odmaklo i kako izgleda... Ne mislim da je u pitanju klima, koliko sticaj raznih okolnosti u kojima se taj slučaj nalazi“
, rekao je Mićunović.

Sa porodicom Slobodana Miloševića, sinom Markom i suprugom Mirjanom Marković, povremeno je u kontaktu njihov blizak prijatelj Hadži Dragan Antić, koji je devedesetih bio urednik lista “Politika”.

RSE: Koliko Mirjana Marković i Marko Milošević prate postupke koji se u Srbiji vode protiv njih i koliko ih to uopšte zabrinjava?

„Verujte mi da nemam pojma, morao bih da ih pitam... Ne znam, nisam na tu temu pričao sa njima. Jedino što mogu da vam kažem je da je to anstavak pristiska na Miloševićevu porodicu i ništa drugo. Ja to sve shvatam kao deo političke igranke“
, rekao je Hadži Dragan Antić.

Neefikasnost sudstva u Srbiji, kako u slučaju Marka Miloševića, tako i u mnogim drugim, oslikava i podatak da se više od polovine žalbi koje je Ustavni sud Srbije, najviše sudsko telo u zemlji, usvojio u protekloj godini, odnosio upravo na povredu prava na suđenje u razumnom roku, rekla je Bosa Nenadić, doskorašnja predsednica, a danas sudija tog suda.

„To zaista govori da naš pravosudni sistem i naši sudovi još uvek boluju od neefiskanosti... imamo ovoliki broj ustavnih žalbi upravo zbog povrede tog prava“
, ocenjuje Bosa Nenadić.

Proces protiv Marka Miloševića, trebalo bi da bude nastavljen za dve nedelje.
XS
SM
MD
LG