Dostupni linkovi

Mađarska okončala istragu o dolasku Gruevskog, nije bilo zloupotreba


Nikola Gruevski ima dobre odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom
Nikola Gruevski ima dobre odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom

Mađarski istražni organi okončali su istragu o dolasku bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u tu državu novembra prošle godine, navodeći da u celom slučaju nije bilo zloupotreba službenog položaja, ni bilo kakvih drugih propusta.

"Tokom istrage utvrđeno je da su putni dokumenti Nikole Gruevskog bili validni na ulasku preko srpsko-mađarske granice i na prethodnim graničnim prelazima i da je njegov ulaz u Šengenski prostor bio u skladu sa zakonom", navela je mađarska policija, prenose mađarski portal 444.hu, i Radio-televizija Srbije (RTS).

Policija je time zatvorila istragu o tome kako je Gruevski ušao u Mađarsku.

Ustanovljeno je da procedura dobijanja azila nije bila unapred organizovana nego da je on samostalno podneo zahtev za azil u Mađarskoj.

Mađarska je 20. novembra odobrila Gruevskom politički azil, objašnjavajući takav potez mogućim političkim progonom i lošim stanjem u makedonskim zatvorima.

Mađarska je otvorila istragu o dolasku Gruevskog zbog brojnih kritika pošto je bivši makedonski premijer u tu državu stigao u vreme kada je trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Gruevski je Makedoniju napustio 11. novembra i preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Madjarsku. Makedonija je međunarodnu poternicu za bivšim premijerom raspisala 13. novembra, kada se Gruevski već nalazio u Mađarskoj.

Makedonske vlasti još nisu iznele detaljne informacije o tome kako je Gruevski uspeo da napusti zemlju, prenosi Makfaks.

XS
SM
MD
LG