Dostupni linkovi

Važnije zašto, a ne kako je Gruevski pobegao


Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Kako je raniji premijer i aktuelni počasni predsednik opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski pobegao iz Makedonije, kako je stigao do Mađarske, da li je još tamo i da li će ostati tamo - i jednu nedelju nakon bekstva, o ovim pitanjima ima više odgovora u medijima, ali nijedan zvaničan i konačan od makedonskih državnih službi.

Kako je Gruevski pobegao i gde je sada nije suštinski važno za državu i to je izvan fokusa, kaže komunikolog Marko Troshanovski iz Instituta za demokratiju Societas Civilis.

"Ovo skretanje pažnje je isključivo u interesu skrivanja odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova i sudskih organa oko bekstva Gruevskog. Znači, glavno pitanje je zašto je Gruevski pobegao, a ne kako i gde je sada", ocenjuje Troshanovski.

Troshanovski dodaje da, ako se postavlja pravo pitanje, koje je prema njemu - zašto je Gruevski uspeo da pobegne, onda će trebati da se locira i krivac koji je to dozvolio.

U međuvremenu, u balkanskim medijima iz časa u čas se objavljuju vesti o ruti i organizaciji bekstva Gruevskog. Tako albanski mediji pišu da je Gruevski u nedelju, 11. novembra, ušao u Albaniju nelegalno na graničnom prelazu Blato kod Debra, dok makedonski nadležni organi još nisu objavili detalje.

Raniji ministar unutrašnjih poslova Pavle Trajanov pretpostavlja da su oni obazriviji sa informacijama zato što se, kako kaže, možda neke od tih vesti plasiraju da bi bile u funkciji odbrane drugih zemalja, službi, diplomatija itd. Ali, prema rečima Trajanova, u korist istrage, makedonske službe trebaju raditi brže i efikasnije i uspostaviti saradnju sa moćnim obaveštajnim službama, kao što su američka ili nemačka. Trajanov tvrdi i da je sada u makedonskom obaveštajnom sistemu haotična situacija u pogledu saradnje među službama.

"Smatram da kompletna odgovornost pada na Vladu, da konsoliduje službe bezbednosti i da funkcionišu kako treba", tvrdi Trajanov.

Makedonci o bekstvu Gruevskog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Od utorka, kada je Gruevski na svom Fejsbuk profilu napisao da je u Budimpešti, svakodnevno se pojavljuju nove informacije i spekulacije u medijima.

Policije Albanije i Crne Gore su zvanično saopštile gde, kada i kako je poslanik VMRO DPMNE legalno ušao na njihovu teritoriju i zatim izašao.

Srpski mediji su prošle nedelje objavili da je on iz Albanije letom kompanije Malev, koja godinama ne postoji, otišao u Budimpeštu. Poslednji napisi u medijima su da je Gruevski iz Beograda u Budimpeštu otputovao avionom oligarha bliskog mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Od prošle nedelje tužilaštvo je počelo predistražni postupak zbog osnovane sumnje da su određena službena lica, zloupotrebivši službeni položaj i ovlašćenja omogućili osuđenom Gruevskom da nelegalno napusti Makedoniju. Istraga o propustima se sprovodi i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG