Dostupni linkovi

Na pomolu nova politička kriza u Severnoj Makedoniji?


Sobranje

Dan prepun međusobnih optužbi, najviše između vladinih koalicionih partnera Socijaldemokratskog saveza (SDSM) makedonskog premijera Zorana Zaeva i Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, nije mnogo razjasnio situaciju oko toga šta se dešavalo sa procedurom oduzimanja imuniteta poslanicima opozicione VMRO DPMNE Trajka Veljanoskog, nekadašnjeg predsednika parlamenta.

Poslanici vladajuće većine tvrde da se radi o saradnji između VMRO DPMNE i DUI, koji su ranije bili partneri u vladi.

Upućeni za sada naglašavaju da je moguće nekoliko opcija koje bi mogle biti u pozadini neuspeha Sobranja da donese odluku po pitanju zahteva suda o pritvoru Veljanoskog u vezi nasilja u parlamentu nad političkim protivnicima od 27. aprila 2017. godine.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Politički analitičar Alajdin Demiri kaže da se radi o isprepletenim interesima i pozicijama partije DUI - i sa VMRO DPMNE i sa SDSM. Ovo je "providni scenario" u kome se, dodaje Demiri, veštački zatežu odnosi između vladinih partnera iz dva razloga. Prvi, smatra on, je da se zaboravi na nedostatke njihovog vladanja, a drugi je insistiranje DUI da ne bude prevremenih parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim u aprilu, kao što priželjkuje SDSM. Ali, Demiri ne isključuje mogućnost da se radi o sprezi partije Ahmetija sa ranijim partnerima iz VMRO DPMNE.

"U igri je i strah, da se napravi da je očito da ima pretnji iz VMRO DPMNE da se ne čačkaju dosijea i zbog toga se taktizira", ističe Demiri.

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski kaže da postoji "koalicija političkih partija protiv pravde, naroda i države".

"Ovo je čista zavera, pa još nas ubeđuju da je krivac jedan ili drugi. Svi političari koji su učestvovali u ovom čudnom i nefer procesu oduzimanja imuniteta su se udružili protiv naroda", smatra Dujovski.

Parlamentarna komisija je u toku vikenda razmatrala zahtev suda da se oduzme poslanički imunitet nekadašnjem predsedniku Sobranja Trajku Veljanoskom zbog navodne umešanosti u događaje 27. aprila 2017. godine, ali prilikom glasanja rezultat je bio 4 prema 4.

Zatim je i parlament raspravljao o ovom pitanju, ali na kraju posle ponoći predsednik Sobranja Talat Džaferi prekinuo je sednicu bez donesene odluke.

Ponedeljak i utorak protiču u optužbama između partija i spekulacijama u javnosti o mogućim dogovorima i razlozima zbog kojih bi moglo doći do takvih dogovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG