Dostupni linkovi

NATO: Neprihvatlijva ruska pretnja o ciljanju saveznika


Zastava Rusije i NATO-a

NATO je ocenio kao "neprihvatljive" pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da će rasporediti nove rakete koje mogu da pogode teritorije zemalja saveznika.

"Ruske izjave u kojima se preti da će im savezničke zemlje biti ciljevi su neprihvatljive", rekao je portparol Alijanse Piers Kazale i dodao da je NATO odbrambeni savez, spreman da brani sve svoje članove od svake pretnje.

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je da će rasporediti rakete koje mogu da stignu do NATO zemalja ako SAD rasporedi nove raketne sisteme u Evropi.

"Ako su raspoređeni i isporučeni na evropskom kontinentu to bi ozbiljno pogoršalo situaciju i stvorilo ozbiljne pretnje za Rusiju. Rečiću jasno i otvoreno, Rusija će biti primorana da rasporedi oružje koje može biti upotrebljeno protiv teritorija odakle dolazi direktna pretnja već takođe protiv teritorija gde se nalaze centri odluke o upotrebi raketa koje nam prete", rekao je Putin u govoru pred oba doma ruskog parlamenta.

Putin upozorio SAD da ne zanemaruju moć ruskog oružja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

NATO je saopštio da ruske tvrdnje protiv sistema antiraketne odbrane Alijance predstavljaju "flagrantni pokušaj" da se skrene pažnja s ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Portparol je rekao da je antiraketna odbrana Alijanse potpuno defanzivna i da su lokacije u Rumuniji i Poljskoj potpuno u skladu sa sporazumom INF.

SAD se povukao iz bilateralnog sporazuma INF iz 1987. sa Sovjetskim Savezom, pošto je optužio Moskvu da je prekršila taj sporazum razvojem novog sistema raketa koje mogu da pogode glavne gradove u Evropi.

Rusija odbacuje te tvrdnje.

SAD je 2. februara formalno suspendovao svoje obaveze prema INF, a Rusija je isto učinila dan kasnije.

Preti li svetu nuklearni Armagedon?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

XS
SM
MD
LG