Dostupni linkovi

Mogherini: Nema uslova za sastanak Kosova i Srbije zbog takse


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Šefica evropske diplomatije Federica Mogerini je potvrdila da je spremna da organizuje maratonske predsedničke runde kako bi se postigao sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, međutim da za sada ne postoje uslovi da se sazove novi sastanak.

Prema Mogherini, da bi se stvorili uslovi za novu predsedničku rundu, mora doći do “povlačenja, suspenzije ili uklanjanja” tarifa na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“U trenutku kada se stvore uslovi, ne samo da sam spremna da narednog jutra organizujem sastanak na visokom nivou, već i da se zaključamo za dok god treba: bilo to nedelju dana, mesec dana ili tri meseci”, poručila je Mogerini.

Ona je istakla da svi mogu da iskoriste pozitivnu atmosferu, ako do nje dođe, kako bi se postigao sveobuhvatni pravno-obvezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa. Ponavljajući da čeka adekvatne uslove za sve ono, šefica evropske diplomatije je priznala da do sada “nije videla korake koji bi vodili u tom pravcu”.

Mogherini je danas zasedala sastankom ministara inostranih poslova zemalja članica EU, a dijalog ni prilike u regionu nisu bile predmet rasprave. Ove navode je iznela nakon pitanja novinara na završnoj konferenciji za štampu.

XS
SM
MD
LG