Dostupni linkovi

Platforma za pregovore upućena Skupštini Kosova


Zastava Kosova na zgradi Skupštine, Priština
Zastava Kosova na zgradi Skupštine, Priština

Predsedavajući državne delegacije za dijalog sa Srbijom predali su Skupštini Kosova platformu za dijalog o kojoj će se u narednom periodu izjasniti i Skupština Kosova.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je na konferenciji za novinare sa predsedavajućima delegacije Špendom Ahmetijem i Fatmirom Ljimajem kazao da je platforma za dijalog o postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa osnova koja podrazumeva potpuni suverenitet i integritet nezavisnog i suverenog Kosova.

Veselji je kazao da će Skupština usvojiti ovu platformu, ali da će na sporazum sa Srbijom konačnu reč imati građani, putem referenduma.

"Platforma garantuje da neće biti Zajednica sa izvršnim ovlašćenjima ili trećeg nivoa vlasti ili Republike Srpske u Republici Kosova. Istovremeno, garantuje reciprocitet za našu braću i za njihova prava u Republici Srbije. Ovo je dobra osnova koju će Skupština Kosova razmotriti što pre, transparentno i uz poštovanje svih procedura", kazao je Veselji.

On je pozvao deo opozicije koja je odbila da bude deo državne delegacije o dijalogu, da učestvuje u procesu dijaloga.

Špend Ahmeti je kazao da se platforma u potpunosti zasniva na Ustav Kosova, te da posebno citira članove Ustava koji se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova a koji se ne mogu ugroziti.

On je dodao da neće biti trećeg nivoa vlasti osim onog lokalnog i centralnog.

Istakao je da se u platformi kao princip ističe se da su resursi na Kosova u ekskluzivnom vlasništvu Kosova i da je suveren da odluka Kosova njihovo korišćenje.

"Ovaj dijalog nazivamo dijalogom o priznanju i to je princip broj jedan ovog dijaloga. Mi ne idemo u ovaj dijalog ukoliko budemo smatrali da je kraj ovog dijaloga nešto manje od priznanja. Drugi princip – nema sporazuma oko ničega ukoliko nema sporazuma za sve. Dakle, ukoliko na kraju Kosova nema priznanja Kosova, onda ni jedna tačka sporazuma neće biti važeća za nas", kazao je Ahmeti.

On je kazao da su u platformi istaknuti zahtevi a koje pregovaračka ekipa treba da predstavi u Briselu, a oni su isplatna ratne odštete državi i ratnim žrtvama, sukcesija i dr.

"Mi želimo da okončamo otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom, da to rezultira priznanjem od Srbije i učlanjenjem Kosova u svim mehanizmima gde nismo član, a posebno u UN-u", kazao je Ahmeti, ali naglašavajući da državnost Kosova na kraju ovog procesa neće biti ugrožena.

Kopredsedavajući delegacije Fatmir Ljimaj je kazao da je apel Kosova da Srbija prizna realnost, te da je vreme da se promeni javni diskurs sa Srbijom, a da će ova platforma tome pomoći prilikom postizanja sporazuma.

"Kosovo je spremno da potpiše sporazum sa Srbijom a kako bi imali poštovanje, razvili odnose, komunikaciju i saradnju, onoliko koliko volje za tim postoji u dve zemlje", kazao je Ljimaj.

Izrada platforme uz Zakon o dijalogu predviđeni su rezolucijom Skupštine Kosova iz decembra 2018., kada je i formirana državna delegacija za dijalog.

Srbija odbija da nastavi dijalog sa Kosovom sve dok Kosovo ne ukine taksu od 100 odsto na robu iz te zemlje. Veselji je tokom konferencije ponovio svoj predlog o suspenziji te odluke, što je i zahtev SAD-a. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i dalje ostaje pri stavu da će Kosovo ukinuti taksu onda kada Srbija prizna Kosovo.

XS
SM
MD
LG